USR-Plus are în Consiliul Local Mediaş doi consilieri aleşi: Sergiu Crişan (foto sus) şi Ionuţ Preda. Aceştia au depus în luna martie un proiect de hotărâre pentru introducerea bugetului participativ, dar tot ei l-au retras în plenul şedinţei de Consiliu Local. Motivul? Proiectul era plin de greşeli, fiind un copy-paste după alte proiecte USR din ţară. Doar că iniţiatorii de la Mediaş au fost leneşi şi au uitat să schimbe numele localităţii din Sibiu în Mediaş, anul din 2020 în 2021. Mai mult, au copiat un proiect promovat de USR în multe consilii locale din ţară în 2018-2019 bazat pe Legea 215 din 2001, care este abrogată din 2019.
Secretarul Primăriei Mediaş, Marina Petruţiu a transmis Consiliului Local o notă de informare în 22 martie, prin care precizează că refuză avizarea proiectului de hotărâre propus de USR-Plus. Ea motivează că un astfel de proiect nu poate fi votat de consilieri fără o dezbatere publică prealabilă, conform legii. Pe lângă multe alte argumente juridice contra avizării proiectului, inclusiv motivarea sa în baza unei legi abrogate, secretarul Primăriei Mediaş a cerut iniţiatorilor să corecteze denumirile localităţii şi serviciilor din Primărie citate în text, cât şi anul la care face referire.
Hotărârea iniţiată de consilierii USR la Mediaş este o copie cuvânt cu cuvânt a unor propuneri similare înaintate de USR în 2018 şi 2019 la diverse primării. Sub titlul „Eu decid pentru Mediaş!” proiectul propune ca 5% din bugetul de dezvoltare al Primăriei Mediaş să fie decis prin bugetare participativă, cum, de exemplu, se întâmplă la Sibiu de un an de zile.
Contactat de SIBIU INDEPENDENT, primarul Gheorghe Roman ne-a declarat că el susţine bugetarea participativă şi implicarea cetăţenilor în actul decizional, dar astfel de proiecte de hotărâri trebuie atent gândite în litera şi spiritul legii, altfel riscă să cadă în derizoriu. El s-a arătat deschis să ajute consilierii USR în redactarea proiectelor de hotărâri de Consiliu Local conform legislaţiei în vigoare.