1.2 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Teatrul Gong din Sibiu devine albastru

Știri din Județ

Teatrul pentru copii şi tineret GONG din Sibiu va fi luminat vineri seara în albastru, cu ocazia Zilei internaţionale a conştinetizării autismului. Potrivit Ministerului Culturii, este vorba despre 15 clădiri din 6 oraşe din ţară care se implică în acest eveniment, Gong fiind singura instituţie de cultură din Sibiu.

Noaptea Albastră a Autismului este o iniţiativă ajunsă anul acesta la cea de a V-a ediţie, demers iniţiat de Asociaţia Help Autism şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, cu implicarea reţelei RO TSA şi Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA).

Ce este autismul?
Tulburările din Spectrul Autismului (TSA) și autismul sunt termeni generali, folosiți pentru un grup de tulburări complexe ale dezvoltării creierului. Aceste tulburări sunt caracterizate, în proporții diferite, de dificultăți în înteracțiunea socială, în comunicarea verbală sau non-verbală precum și de comportamente repetitive. Ele includ tulburări
autistice, sindromul Rett, tulburarea dezintegrativă a copilăriei, tulburări pervazive de dezvoltare-nespecificate (PDD-NOS) și sindromul Asperger. TSA pot fi asociate cu dizabilități intelectuale, dificultăți în coordonarea motorie și a atenției și, de asemenea, cu probleme fizice de sănătate precum tulburări de somn și gastrointestinale.


Fiecare individ cu autism este unic. Mulți dintre cei care se înscriu în spectrul autismului au abilități vizuale, muzicale și academice excepționale. Aproape 40 la sută dintre ei au abilități intelectuale peste medie. Într- adevar, multe persoane din spectrul autismului se mândresc, pe bună dreptate, cu abilitățile lor distincte și cu modalitățile lor „atipice” de a percepe lumea. Alte persoane cu autism au dizabilități semnificative și nu sunt capabile să trăiască în mod independent. Aproape 25 la sută dintre persoanele cu TSA nu verbalizează, dar pot învăța să comunice folosind alte mijloace.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri