Aeroportul Internațional Sibiu reprezintă un obiectiv strategic de o importanță deosebită pentru municipiul Sibiu iar siguranța cetățenilor care îl tranzitează zilnic reprezintă prioritatea numărul unu al forțelor abilitate să gestioneze diversele situații de urgență care pot apărea.
În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a desfășurat astăzi, 06 mai, începând cu ora 10:00, un exercițiu combinat de conducere în vederea antrenării structurilor de management, cu forțe în teren în cadrul Aeroportului Internațional Sibiu. Scenariul a presupus producerea unui incendiu la trenul de aterizare a unei aeronave cu pasageri, ca urmare a unei defecțiuni produse în timpul aterizării.
Pompierii sibieni au intervenit pentru salvarea persoanelor blocate în aeronavă în momentul izbucnirii incendiului, acordarea primului-ajutor victimelor, concomitent cu localizarea şi lichidarea incendiului.
Forțe ISU dislocate la fața locului: Peste 40 de pompieri militari cu 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de salvare și intervenție la înălțime, 1 autospecială de transport victime multiple , 2 autospeciale de serviciu, 3 autospeciale SMURD și 1 autospecială de cercetare CBRN.
Exercițiul a avut drept scop principal verificarea unor aspecte care vizează planificarea, organizarea, coordonarea, conducerea și desfășurarea intervenției precum și modul de cooperare cu instituțiile de sprijin cu rol secundar si anume Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu, Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Sibiu, Direcția Regională de Informații ”Transilvania Sud” Sibiu, Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Sibiu, Secția Regională de Poliție Transporturi Brașov prin Biroul Județean de Poliție Transporturi Sibiu, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Județean, Serviciul de Ambulanță Județean Sibiu, Serviciul pentru Situații de Urgență al Aeroportui Internațional Sibiu, Serviciul de Securitate Aeroportuară și Probleme Speciale al Aeroportului Sibiu.
În cadrul exerciţiului s-au avut în vedere modul de cooperare și cunoaștere a atribuţiilor de către personalul participant în vederea organizării şi conducerii intervenţiei în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, precum şi a modului de rezolvare şi acţiune în cadrul anumitor situaţii operative create.
Pompierii ISU Sibiu mai menționează faptul că, în desfășurarea acestui exercițiu s-au avut în vedere respectarea cu strictețe a regulilor de protecție sanitară pentru prevenirea răspândirii virusului Sars-Cov-2.