5.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Colecţia Radu Marţi: Vernisaj cu generali şi profesori universitari dedicat Casei Regale

Știri din Județ

12 mai la prânz, în curtea din spate a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu s-au strâns oameni din armată, cultură, educaţie, afaceri şi administraţie locală. În faţa Cabinetului de Cartografie, colecţionarul şi artistul Radu Marţi a reuşit să-i adune cu prilejul vernisajului expoziţiei sale dedicat Reginei Maria şi membrilor casei regale. Expoziţia, ce poate fi vizitată de public până în 27 iunie este o impresionantă colecţie de gravuri semnate de autor care ilustrează chipul Reginei Maria în diferite ipostaze, dar şi alţi membri ai casei regale de România. În plus, artistul este şi un cunoscut colecţionar de artă şi vestigii istorice, aşa că a amenajat din loc în loc câteva exponate din colecţia sa din acea epocă: medalii, cărţi şi fotografii semnate de membrii Casei Regale, documente etc. Cabinetul de Cartografie din curtea din spate a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu devine astfel un periplu printr-o eră de glorie a istoriei României, ilustrată de artistul Radu Marţi.

Cunoscut în Sibiu mai mult pentru calităţile sale de om de afaceri, Radu Marţi conducând de la Sibiu de 20 de ani o puternică corporaţie, cei prezenţi l-au descoperit într-o ipostază mai puţin cunoscută, aceea de artist plastic. De altfel, chiar artistul a subliniat că prima lui pasiune a fost arta şi de aceea a urmat cursurile Liceului de Artă din Sibiu. Dar viaţa l-a dus spre alte domenii, însă simţirea artistică nu l-a abandonat. A desenat şi pictat ocazional, mai mult pentru el, apoi, odată cu venirea pandemiei, a găsit mai mult timp să se dedice artei. Astfel portetele din expoziţie sunt realizate în perioada 2019-2021.

Vernisajul de la Sibiu a strâns, alături de auditoriu, multe somităţi locale din domeniul istoriei şi educaţiei, alături de doi critici de artă veniţi de la Bucureşti, pentru a elogia efortul artistului.

Prof. univ. dr. ing. General Ghiţă Bârsan, comandantul Academiei Forţelor Terestre Nicolae Balcescu din Sibiu a deschis seria alocuţiunilor şi a remarcat că „Radu Marţi este o fire artistică cu implicare activă în acţiuni umanitare”. Bârsan a punctat astfel faptul că artistul şi colecţionarul celebrat în cadrul vernisajului este, poate, mai puţin cunoscut ca un mare filantrop local. De altfel, inclusiv în expoziţia de faţă, Radu Marţi a dorit să susţină tânăra generaţie de artişti prin includerea unei lucrări portret a Reginei Maria, semnată de o elevă din clasa a IX-a a Liceului de Artă din Sibiu, Catrinel Maria Lupu. Aceasta a fost şi ea prezentă la vernisaj şi a mulţumit tuturor pentru oportunitatea de a avea expusă o primă lucrare.

Prof. univ. dr. General Cristian Troncotă, istoric de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a evocat imaginea Reginei Maria şi importanţa acesteia în istoria României. Cu o lacrimă în ochi acesta a dat citire şi testamentului Reginei către poporul român.

vernisaj Radu Marti
vernisaj Radu Marti
vernisaj Radu Marti
vernisaj Radu Marti
vernisaj Radu Marti
vernisaj Radu Marti
vernisaj Radu Marti
vernisaj Radu Marti
vernisaj Radu Marti
vernisaj Radu Marti
vernisaj Radu Marti
vernisaj Radu Marti

Seria prezentărilor istorice privind Regina Maria şi casa regală a fost continuată de prof. univ. dr. Corvin Lupu, istoric de la Universitatea Lucian Blaga. El a amintit momente mai puţin cunoscute din istoria Reginei Maria şi a concluzionat despre expoziţie: „Îl felicit pe Radu Marţi pentru frumoasa expoziţie pe care a deschis-o aici şi pentru impresionanta colecţie prezentată”.

Criticii de artă din Bucureşti, Ana Amelia Dincă şi Mihai Plămădeală au insistat în prezentările lor pe valoarea artistică-documentară a lucrărilor prezentate de Radu Marţi. Dincă a amintit tehnicile folosite în realizarea portretelor şi a subliniat stilul artistului. Plămădeală a făcut o incursiune în teoria artei şi stilul portretistic bazat pe fotografii de epocă folosit de artist. El a evidenţiat cum artistul transformă o fotografie într-o operă de artă prin grafică şi cum vede dincolo de o simplă imagine, în sufletul personajelor portretizate.

Radu Marţi a mulţumit tuturor celor care l-au sprijinit în realizarea expoziţiei, iar directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca, a invitat publicul să viziteze expoziţia. Cu acest prilej, artistul a distribuit celor prezenţi un album al colecţiei prezentate.

VIDEO: Artistul şi colecţionarul Radu Marţi:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș