spot_img
11.8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Rectorul ULBS, în cazul profesorului Cristian Troncotă: Mea culpa! Vă rog să aveți răbdare

Știri din Județ

Publicitate

Un actual și un fost profesor de la catedra de Studii de securitate a Universității Lucian Blaga din Sibiu, acuzați adesea pentru discursuri publice anti-evreiești, pro-legionare și pro-Antonescu, sunt în vizorul rectorului ULBS, Sorin Radu. Acesta a precizat astăzi, într-o conferință de presă, că profesorul Corvin Lupu nu mai predă la universitate, iar profesorul asociat Cristian Troncotă a lăsat să se înțeleagă că se vor lua măsuri.


„Personal, dar și instituțional Universitatea se delimitează de orice fel de asemenea declarații. Sunt istoric ca formație și predau chiar perioada secolului XIX – XX și descurajez total un asemenea discurs. Domnul profesor Corvin Lupu nu mai predă la Universitatea noastră. E un răspuns implicit! De cazul domnului profesor Cristian Troncotă, care este asociat, mărturisesc că am aflat cu întârziere. Mea culpa! Foarte târziu am aflat. Pot doar să vă rog să aveți răbdare!” a declarat Sorin Radu, rectorul ULBS Sibiu.

Cine este Cristian Troncotă?

Cristian Troncotă a fost decan al Facultății de Informații din cadrul ANI (2003-2008). În anul 2009 este trecut în rezervă cu gradul de general de brigadă și în retragere din 2019. Începând cu 1 octombrie 2013 a fost profesor universitar titular la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și din 2019 profesor cu contract la plata cu ora la aceeași universitate. Predă cursuri pe teme legate de istoria serviciilor de informații și studiile de securitate.

 „Antonescu a emis 64 de decrete în perioada 1940-1944 referitoare la evrei. (..) Nu a omorât pe nimeni, ca să îl încadrezi la Holocaust. (…) I-a discriminat (n.red. pe evrei) pozitiv. Le-a făcut un teatru cu două săli la București și Iași, Gazeta Evreiască – era singura gazetă evreiască din lume! Am avut Gazeta în arhiva de la SRI (…) după ce am plecat de la arhivă, printre alte dosare ei au dat și Gazeta Evreiască la CNSAS și acum CNSAS spun să ei nu o au!” a spus Trocotă la o recentă lansare de carte la Sibiu a fostului lider AUR, Cătălin Georgescu.

FOTO principal: Cristian Troncotă (dreapta) alături de Călin Georgescu, fost lider AUR, la o lansare de carte la Sibiu.

Publicitate

8 COMENTARII

  1. Domnule Călin Blaga,
    Am citit articolul dvs. din „Sibiul Independent”, generat de întrebarea dvs. inflamatoare, adresată rectorului Sorin Radu, care denotă susținerea de către dvs. a spiritului antiromânesc indus forțat în societatea românească, distrusă în cea mai mare parte, inclusiv din cauza promovării acestui spirit antiromânesc. Regret că îngroșați rândurile susținătorilor antiromânismului. Cu mai mulți ani în urmă, citindu-vă unele texte, n-am anticipat evoluția dvs.
    Doresc să vă asigur că toate cărțile, studiile, articolele, conferințele și luările mele de cuvânt au fost și sunt acoperite științific integral. Desigur că ele nu sunt totdeauna pe linia politică a „sistemului ticăloșit” (l-am citat pe Traian Băsescu) și nu convin „statului eșuat” (l-am citat pe Klaus Johannis), dar sunt adevărate. Asta ar trebui să-l intereseze pe un jurnalist independent, chiar dacă nu se pricepe la domeniu.
    Cred că înainte de a-l fi întrebat pe dl. Radu ce părere are (de parcă v-ați fi așteptat la altceva decât la un răspuns oportunist, ceea ce evident că nu cred), ar fi fost bine să încercați să abordați pe cei doi profesori universitari să clarifice chestiunile care vă frământă pe dumneavoastră atât de tare încât să doriți clarificări „de nivel înalt”. Oricum, ați făcut mai multă audiență cu articolele profesorilor, decât cu răspunsul oportunist al unui om al sistemului ticăloșit. Sunt convins că nevoia/goana după audiență a stat la baza demersului dvs.

    Prof. univ. dr. Corvin Lupu

    PS 1) Textul dvs. are fisuri de exprimare.
    2) Textul conține o eroare: Domnul Călin Georgescu nu a fost niciodată lider AUR, nici măcar simplu membru de partid. Ce naiba? Nu mai sunteți începător, sunteți vechi în jurnalism.
    3) Dacă aveți să-mi spuneți ceva, adresa mea de e-mail este corvinlupuro@yahoo.com, iar telefonul este 0722 375 004.

  2. Toată lumea știe că acest putinist notoriu Călin Georgescu a fost propunerea aur pentru funcția de prim ministru. În viziunea autiștilor putinisti toți cei care nu fac parte din mașina de propagandă putlerista sunt automat antiromâni.Corvin Lupu, las-o jos că măcăne.

  3. Domnul Marius (?), care se dorește anonim, nu este informat, dar vorbește. Aceasta este o boală a multor jurnaliști și comentatori. Domnul Călin Georgescu este președintele Partidului Antreprenorilor și Agricultorilor. N-a fost niciodată membru AUR. A fost prima oară propus prim-ministru de Traian Băsescu, când acesta era președinte, dar alături de care domnul Călin Georgescu nu s-ar fi așezat. Au fost și alții care l-au propus pentru această funcție, inclusiv AUR, care l-a propus și pentru a fi Președinte de Onoare al partidului. Domnul Georgescu a refuzat oferta făcută de conducerea AUR, motivând că ar accepta-o doar dacă ar veni de la un plen al unui congres al partidului. Asta nu înseamnă că AUR nu ar fi un partid cu mai multă credibilitate decât oricare din partidele care au fost la guvernare în ultimii 33 de ani și au îngropat România. Din modul în care se exprimă anonimul Marius, se vede că el n-a înțeles cine este răspunzător de dezastrul României post-decembriste și nici cine este pe partea rea a politicii actuale. Dar va înțelege… Va fi ajutat de Divinitate, cea care-i ajută pe toți muritorii.
    Corvin Lupu

  4. Domnule Călin Blaga,

    Nu am avut până acum ocazia să vă cunosc, în schimb dumneavoastră văd că mă știți cel puțin din informațiile prezentate de către Wikipedia. Spuneți că mă număr printre cei care sunt „acuzați adesea” de discursuri antievreiești, prolegionare și pro-Antonescu. Ați uitat să precizați cine mă acuză. Am înțeles că nu dumneavoastră sunteți acela, din simplul motiv că nu aveți expertiză în domeniu. Am 24 de cărți publicate, peste 200 de studii, articole, eseuri și numeroase discursuri cu ocazia lansărilor de carte care pot fi consultate pe youtube. Despre mișcarea legionară am publicat șapte volume de documente sub egida Academiei Române. Mai recent am văzut că aceste volume sunt des citate de istorici străini. De aici rezultă implicit că s-a făcut o muncă în echipă, de bună calitate.Toate acestea nu certifică afirmațiile dumneavoastră și drept urmare le consider absolut calomniatoare. Ca să rezolvăm cine are dreptate vă stau la dispoziție cu un interviu despre problema holocaustului în România. Puteți veni și cu consultanți, chiar din rândurile celor care vă sugerează calomniile la adresa mea și a domnului prof. Corvin Lupu. Nu este nici o problemă. Condiția fiind ca interviul să fie publicat și să-i lăsați pe cititori să tragă concluziile. Aștept răspunsul. Dacă nu sunteți de acord cu această formă amiabilă de a recunoaște că ați greșit mă simt obligat să mă adresez instanțelor.

    Vă mai informez că zilele trecute am adresat o scrisoare și dlui Rector Radu Sorin, pe care o redau în continuare. Nu am nimic de ascuns. Deși am lucrat 26 de ani în serviciile secrete ale României, ca istoric, mi-a plăcut întotdeauna să fiu transparent.

    Distinse Domnule Rector, Sorin Radu,
    Vă informez că am rămas profund surprins după ce am parcurs o narațiune semnată de un anume Călin Blaga în „Sibiu Independent”, din 2 aprilie 2023, sub titlul: „Rectorul ULBS, în cazul profesorului Cristian Troncotă: Mea culpa! Vă rog să aveți răbdare”. Nici mai mult nici mai puțin, sunt trecut în categoria celor „acuzați adesea pentru discursuri publice anti-evreiești, pro-legionare și pro-Antonescu”. Câte acuzații, tot atâtea neadevăruri.
    Am publicat până în prezent 24 de volume și peste 200 de studii, articole, eseuri, recenzii etc., pe care le pot pune oricând la dispoziție celor interesați. De asemenea, am multe discursuri, interviuri, lansări de carte pe youtube, care pot fi consultate oricând. Îi asigur pe toți că nu o să întâlnească nici măcar o singură propoziție care să poată fi încadrată la anti-evreisn, pro-legionarism ori pro-antonesianism.
    Între anii 1992 și 1994 am făcut parte dintr-o comisie a SRI care a lucrat alături de experți ai Memorialului Holocaustului din Washington, pentru selectarea și microfilmarea unor documente relevante din arhiva preluată de instituție de la fostul Departament al Securității Statului. Presa vremii este plină de scrisori de mulțumire și de aprecieri din partea oficialităților Memorialului de la Washington adresate SRI și administrației prezidențiale de la Cotroceni. Prin urmare, cred că numitul Călin Blaga a greșit adresa când m-a gratulat cu invectivele mai sus menționate.
    La lansarea de carte a dlui Călin Georgescu, înregistrată integral pe youtube, am spus că un colectiv de profesori de la Institutul Van Leer din Ierusalim, a trimis o scrisoare la București, în 2018, în care se menționează că antisemitismul trebuie definit, după caracteristica lui fundamentală, adică discriminarea evreilor. Ori nu poate exista discriminare la nivel institutional decât prin lege. În acest context am spus, iar dl Călin Blaga s-a făcut că nu aude: „Mareșalul Antonescu este socotit pe bună dreptate antisemit, pentru că a elaborat 64 de decrete cu valoare de lege care-i discrimina de evrei”. Numai că aceste norme juridice nu au avut drept consecință decesul evreilor din România. Dovadă că la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, în România au supraviețuit aproape jumătate de milion de evrei, după cum s-au pronunțat în mai multe rânduri oficiali ai statului Israel. Orice altă interpretare denotă un interes ascuns de a falsifica istoria.
    Recent am lansat la Cercul Militar a doua ediție îmbunătățită a cărții mele „Glorie și tragedii. Momente din Istoria Serviciilor de informații și contrainformații române pe Frontul de Est (1941-1944)”. De fapt este lucrarea mea de doctorat susținută la Academia de Înalte Studii Militare (actuala Academie Națională de Apărare „Carol I”), în octombrie 1997, la care am adăugat Memoriile colonelului Ion Lisievici, fostul șef al Agenturii Frontului de Est din Secția I informații externe (spionaj) a Serviciului Special de Informații. Toate, dar absolut toate documentele utilizate în această lucrare au fost publicate într-o culegere de documente, în colaborare cu Alin Spânu, intitulată Documente ale Serviciului Special de Informaţii despre spaţiul sovietic 1939-1944, care a cunoscut lumina tiparului în 2004 la Editura Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, sub egida Academiei Române.
    Faptul că un jurnalist nu se documentează înainte de a scrie, nu este ceva nou. Important este că dovedește un profesionalism îndoielnic și o gravă incultură istorică, cel puțin pentru domeniul abordat, ceea ce nu concordă cu statutul de „influenser”, într-un moment în care evenimentele par a fi scăpate de sub control, iar pentru a ne salva avem nevoie, mai mult decât oricând, de adevăr. Minciuna duce la ură, iar adevărul la iertare. Prin urmare aștept scuzele celor care au încercat să mă calomnieze.
    Din câte am înțeles, la conferința dumneavoastră de presă s-ar fi menționat că mă aflu în vizorul Rectoratului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, acolo unde la anu voi împlini 20 de ani de activitate didactică. Personal, consider monitorizarea mea ca profesor asociat o stare de absolută normalitate, în sensul că un management de bună calitate într-o universitate trebuie să urmărească în primul rând calitatea actului didactic și prestația publică a oamenilor de la catedră.
    Prin urmare, vă stau la dispoziție cu orice amănut legat de activitatea mea profesională, ori aparițiile publice la diverse posturi de televiziune ca analist al evenimentelor interne și internaționale cu impact asupra stării de securitate națională și globală.

    Vă rog să primiți Domnule Rector sincera mea prețuire alături de întreaga considerație.

    Prof. univ. Cristian Troncotă

    • Stimate domn Troncotă, articolul la care faceți referire nu este o opinie, ci o știre bazată pe declarațiile rectorului ULBS într-o conferință de presă. Deci nu putem vorbi de opiniile autorului știrii despre dvs, ci de pur jurnalism. În ce privește deschiderea mea spre un interviu cu dvs, mi-ar face o mare plăcere. Când puteți, mă puteți contact direct la telefon 0753075982. Mulțumesc!

  5. OK! V[d că ne putem înțelege. Posibil săptămâna viitoare ori după Sfintele Sărbători de Paști. Dar, înainte de interviu cred că ar fi cazl să ne întâlnim la o cafea să punem la punct detaliile.

    O zi frumoasă și Sărbători fericite.

  6. Neo-securistii discuta prin comentarii…formidabil.
    Parere: Calin Georgescu s-ar fi pus prim ministru si in guvernul lui Ceausescu…ce om valoros 🙂 norocul nostru ca nu-si gaseste loc in gasca ‘castigatoare’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…