18.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Aproape cinci tone de deşeuri periculoase colectate responsabil de sibieni

Știri din Județ

În perioada 17-21 mai, operatorul de salubritate Soma a organizat, timp de o săptămână, o campanie de colectare a deşeurilor periculoase dedicată municipiului Sibiu. În fiecare zi, timp de cinci zile, sibienii au avut la dispoziţie două locaţii distincte în oraş unde au putut preda deşeurile periculoase.

Containerele speciale şi-au schimbat locaţia zilnic, pentru a acoperi 10 dintre cele mai aglomerate cartiere ale oraşului.

Ce deşeuri periculoase au adus sibienii?

Primii cetăţeni care au vrut să se debaraseze în mod responsabil de deşeuri periculoase (precum doze de spray cu conţinut, baterii şi acumulatori uzaţi, medicamente expirate, pesticide, insecticide, lacuri şi vopsele uzate), au ajuns la locaţiile mobile de colectare încă de la prima oră de start a campaniei – luni, ora 9.00 dimineaţa.

Întrucât interesul sibienilor pentru campanie a fost foarte ridicat, compania Soma a hotărât să vină în întâmpinarea nevoilor acestora şi a prelungit programul zilnic de colectare cu două ore, până la ora 19.00.

În total, sibienii au predat aproape cinci tone de deşeuri periculoase, aproape de trei ori mai multe decât în campaniile similare de colectare organizate anul trecut.

Mai exact, au fost colectate 4700 kg de deşeuri periculoase, dintre care:
– 6% recipiente sub presiune (precum stingătoare, doze de spray, fixativ etc);
– 7% medicamente expirate;
– 12% tonere;
– 17% solvenţi;
– 58% cutii cu vopsele, adezivi, lacuri & alte produse care conţin substanţe periculoase.

Dacă nu sunt aruncate corespunzător, deşeurile periculoase, odată ajunse în pubela neagră (sau mai rău, aruncate ilegal în natură, gropi de gunoi clandestine etc), pot polua grav mediul, apele subterane, animalele şi în final, oamenii.

Ce se întâmplă cu deşeurile periculoase colectate?

Deşeurile colectate au fost predate către operatorii desemnaţi de pe raza judeţului Sibiu care se ocupă de tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase.

Principalele opţiuni pentru tratarea deşeurilor periculoase sunt recuperarea anumitor componente ale acestora (metale, uleiuri etc), inertizarea componentelor periculoase (cimentarea, vitrificarea etc), tratarea chimică / fizică / biologică sau termică.

Tratarea are ca scop principal reducerea naturii periculoase a deşeului pentru a facilita o eliminare finală mai simplă. Spre exemplu, medicamentele expirate sunt incinerate.

Când va avea loc următoarea campanie specială de colectare?

Următoarea campanie de colectare a deşeurilor periculoase va fi organizată în perioada 15-19 noiembrie 2021. Compania Soma are în vedere inclusiv amenajarea unui punct permanent de colectare a acestor deşeuri.

Tot în toamnă, în perioada 18-22 octombrie 2021, are loc o altă campanie specială de colectare, dedicată deşeurilor voluminoase şi deşeurilor D.E.E.E (deşeuri echipamente electrice şi electronice).

Soma Sibiu mulţumeşte sibienilor pentru responsabilitatea de a se debarasa în mod sigur de deşeurile periculoase.

Sugestii privind campaniile organizate de către operatorul de salubritate sunt încurajate pe adresa de email comunicare@somasibiu.ro sau pe pagina de Facebook a companiei @somasibiu. Pentru orice alte informaţii / sesizări, vă stă la dispoziţie numărul de dispecerat al companiei: 0269 / 988 şi adresa de e-mail sesizări@somasibiu.ro.

***

Compania SOMA este principalul operator responsabil de gestiunea activităţii de colectare şi transport a deşeurilor din judeţul Sibiu şi administrarea Staţiei de Sortare şi Compostare de la Şura Mică.

Sursa foto: Facebook

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc