7.9 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Nicu Ștefănuță: „Mă voi lupta, în următoarele negocieri europene, pentru mai mulți bani alocați sănătății, mediului, tineretului și Parchetului European” (CP)

Știri din Județ

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a transmis către mass media urmatorul comunicat de presă:

  • Încep discuțiile privind bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022;
  • Prioritățile lui Nicu Ștefănuță ca raportor al Renew Europe pentru Bugetul UE 2022: extinderea Schengen, Erasmus+, sănătate;
  • Proiectul de buget al UE pentru 2022: 167.8 miliarde de euro, cărora li se adaugă de 143.5 miliarde de euro prin granturile Next Generation EU. 

Europarlamentarul USR PLUS (Renew Europe) Nicu Ștefănuță este raportorul grupului Renew Europe pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2022. În această calitate, europarlamentarul va participa la discuții și va negocia din partea Parlamentului cu celelalte instituții europene în ce domenii cheie să meargă banii europeni cu precădere. 

În ședința din 8 iunie 2021 a Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn, a prezentat primul proiect de buget al Uniunii Europene pentru anul 2022, un proiect de 167.8 miliarde de euro, completat de 143.5 miliarde de euro, prin granturile Next Generation EU. Un total de mai bine de 300 de miliarde de euro pentru sănătate, tranziția verde, Erasmus+, digitalizare, Parchet European, anunță europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a insistat, în timpul dezbaterii din Comisia de Bugete cu comisarul Hahn, pe domeniile unde bugetul UE poate avea impact decisiv pentru România: Schengen, Erasmus+, sănătate. 

Proiectul de buget prezentat pe 8 iunie urmează să fie dezbătut și amendat în Parlamentul European și în Consiliul Uniunii Europene în această toamnă. Negocierile între instituții vor dura până la finele anului 2021.

Europarlamentarul USR PLUS a negociat cu celelalte grupuri politice prioritățile în construirea bugetului 2022 și a reușit să introducă drept teme prioritare: sănătatea, aderarea României la Schengen, statul de drept, redresarea economică, cercetarea, susținerea IMM-urilor, bani pentru cercetare și inovație, buget solid pentru apărare, utilizarea banilor nefolosiți pe perioada pandemiei pentru programul Erasmus+ în anul 2022.

„Avem un pachet bugetar istoric, de 300 de miliarde de euro pentru anul 2022. Acesta trebuie să fie cel mai curat buget și ferit de furt. De aceea, prioritatea mea este ca Parchetul European să aibă angajați suficienți și toate mijloacele necesare pentru a controla cheltuirea acestor bani europeni.

În al doilea rând, avem o generație de tineri care a suferit disproporționat în timpul pandemiei. Pentru ei, prioritatea mea este ca resursele nefolosite din anul 2021 să poată fi folosite de urgență în 2022.

Nu în ultimul rând, devine urgent ca România să adere în spațiul Schengen. De aceea voi pune la dispoziție toate mijloacele bugetare pentru pregăti zona Schengen de lărgire.”

Bugetul anului 2022 este al doilea buget anual din Cadrul financiar multianual 2021-2027. Din acest motiv, bugetul va juca un rol important în dezvoltarea și îndeplinirea obiectivelor pe termen lung și a priorităților politice convenite de Uniune, contribuind la redresarea economiei europene în urma pandemiei COVID-19. 

Nicu Ștefănuță este vicepreședinte al Uniunii Salvați România și a fost ales europarlamentar pe lista Alianței USR PLUS pe 26 mai 2019. 

Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, coordonator al Comisiei Pentru Lupta Împotriva Cancerului și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri