spot_img
9 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Statuia lui Brukenthal va fi afișată în Piața Mare, în aproximativ două luni

Știri din Județ

Publicitate

Anul 2021 este dedicat la Sibiu Baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul Muzeului cu același nume și una dintre personalitățile marante în dezvoltarea orașului de la a cărui naștere se împlinesc 3 secole.

Alături de alte evenimente dedicate Baronului Brukenthal, în acest an, cea mai importantă realizare va fi amplasarea unei monumentale statui în Piața Mare din Sibiu, în apropierea Palatului Brukenthal. Proiectul a prins contur în urma prezentării acestuia de către domnul Alexandru Chituță reprezentanților Clubului Rotary și a conducerii Boromir și Moara Cibin. Astfel , imediat după prezentarea proiectului Boromir a susținut financiar cu peste 60% valoarea acestuia iar Clubul Rotary și Lions Club Brukenthal din Sibiu, câte 20% fiecare în parte.


Concursul lansat la 15 ianuarie 2021 a fost un succes, bucurându-se de o participare din țară și din străinătate de 21 de proiecte. La 1 martie juriul concursului a ales proiectul artistului Deak Arpad din Oradea.


Am făcut zilele trecute o vizită la atelierul artistului din Oradea împreună cu domnul Cosmin Iuga, președintele Clubului Rotary și cu domnul Ioan Muntean, restaurator și artist pentru a vedea mulajul viitoarei statui a Baronului Brukenthal. Au fost mai multe viizte întreprinse la atelierul artistului pentru a vedea stadiul lucrări și pentru a face, dacă este necesar, recomandări. Am avut bucuria să observăm o realizare extraordinară, la care s-a lucrat mult și bine. Deocamdata sunt peste 1300 kg de lut care alcătuiec mulajul. Ideea de a avea o statuie a Baronului Samuel von Brukenthal se înfăptuiește pe zi ce trece, pentru că etapa următoare este turnarea acesteia în bronz și sperăm ca aceasta să fie amplasată în luna august în Piața Mare din Sibiu. Ceremonia dezvelirii va avea loc în urma discuțiilor cu doamna Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu” a declarat Alexandru Constantin Chituță, coordonatorul proiectului.


În perioada următoare statuia Baronului Samuel von Brukenthal va fi turnată n bronz la Arad iar în Piața Mare se vor realiza lucrările soclului și a iluminatului. Statuia Baronului Samuel von Brukenthal va deveni, cu siguranță, unul dintre punctele de interes al Sibiu.


Baronul Samuel von Brukenthal va fi înfățișat în ordinal Sf. Ștefan al Mariei Thereza așa cum este înfățișat în tabloul de brand ce se află în salonul de muzică al Palatului Brukenthal din Piața Mare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?