11.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Servicii de recuperare medicală post COVID în cadrul Secției Clinice Recuperare Medicală I

Știri din Județ

Veste bună pentru pacienții care, după ce au trecut prin infecția cu SARS-CoV2, au rămas cu probleme de sănătate. Începând de astăzi, în cadrul Secției Clinice Recuperare Medicală I a SCJU Sibiu pot fi tratați, atât în regim ambulatoriu cât și prin spitalizare de zi sau continuă, pacienții care necesită recuperare respiratorie și neuro-locomotorie după infecția cu SARS COV-2.


Procedurile se realizează pe baza unei programări, în limita fondurilor alocate de CAS Sibiu.
“Infecția cu SARS COV-2 are un impact medical și social puternic, iar integrarea serviciilor de medicină fizică și de reabilitare medicală poate aduce multiple avantaje pentru persoanele infectate și implicit pentru societate. Tocmai de aceea am implementat aceste servicii medicale de recuperare pentru pacienții care au trecut prin această boală”, explică Conf.univ.dr. Florina Popa, medicul șef al Secției Clinice Recuperare Medicală I.


Personalul medical al secției are pregătirea corespunzătoare, specialitatea de Medicină fizică și de Reabilitare fiind singura specialitate în care pacientul este abordat din punct de vedere al afectării funcționale, indiferent de cauza care a produs-o. Totodată, baza de tratament a secției este dotată din punct de vedere material cu aparatură performantă necesară pentru tratarea acestor pacienți, existând și posibilitatea colaborării interdisciplinare în cadrul spitalului dacă este necesar pentru pacienții internați.


“Programul de reabilitare medicală este personalizat în funcție de nevoile pacientului, deficitele funcționale și comorbiditățile existente. Reabilitarea medicală se va axa pe ameliorarea simptomelor de dispnee și a capacității fizice odată cu creșterea graduală a intensității programului de reabilitare, obiectivul final fiind ameliorarea stării fizice și a calității vieții, cu reintegrarea în mediul familial și socio-profesional”, explică medicul șef al secției Conf.univ.dr. Florina Popa.


Cele mai frecvente sechele și disfuncții după infecția cu SARS-CoV-2 care pot fi ameliorate în urma tratamentului de reabilitare medicală sunt:
SECHELE RESPIRATORII: dispnee, deficiențe de expectorare, tipare patologice de respirație, hiperventilare;
SECHELE MUSCULOSCHELETALE: decondiționare fizică și oboseală, slăbiciune musculară severă, hipomobilitate articulară, dureri articulare și musculare, scădere a toleranței la efort
SECHELE NEUROLOGICE: deficite motorii, cefalee, dureri radiculare, parestezii și tulburări de sensibilitate, tulburări de vorbire și deglutiție, tulburări de echilibru și mers,



“În cadrul oricărui spital care asigură servicii moderne și complete, reabilitarea medicală este o componentă esențială, prin prisma faptului că se adresează unor pacienți cu patologie diversă. Faptul că în cadrul secției Recuperare Medicală I se pot efectua proceduri pentru pacienții cu sechele post Covid-19 reprezintă un importat pas înainte prin care aducem valoare activității medicale derulate în cadrul spitalului, cu atât mai mult cu cât prin recuperarea medicală se va oferi multor pacienți șansa de a se reintegra activ în viața socială, în activitățile zilnice”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Jur. Florin Neag.



„Pandemia de Covid-19 a afectat foarte mulți pacienți care, deși vindecați, au fost afectați la nivel fizic și au rămas cu o serie de deficiențe. Scopul nostru, ca instituție care trebuie să asigure starea de sănătate a populației, este să facem tot ceea ce se poate pentru a le îmbunătăți viața, atât la nivel personal cât și socio-profesional, iar acest lucru se poate realiza prin procedurile specifice de recuperare medicală, adaptate pacienților. În secția Recuperare Medicală I există o echipă de profesioniști și condițiile necesare pentru un act medical de înaltă calitate”, a declarat Directorul medical al SCJU Sibiu, Conf.univ.dr. Călin Cipăian.



Date suplimentare
Secţia Clinică Reabilitare Medicală I a SCJU Sibiu este una dintre cele mai moderne ale spitalului fiind renovată şi modernizată în urma investițiilor Consiliului Județean Sibiu.


Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri