11.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Premieră națională la Muzeul ASTRA: tehnologia VR, utilizată într-un circuit expozițional

Știri din Județ

Premieră națională la Muzeul ASTRA! Pentru prima dată într-un muzeu în aer liber din România tehnologia VR este utilizată într-un circuit expozițional. Este vorba despre ASTRA VR, o expoziție inedită, prin care vizitatorii pot utiliza 20 de perechi de căști VR de ultimă generație, care funcționează independent. Căștile VR redau o lume virtuală (la propriu!) a satului românesc, animată 3D, în care sunt reliefate scene de viață, peisaje, natură, arhitectură și obiceiuri.

Gospodăria de boștinar din Sebeșul de jos și cea de oier din Rășinari sunt punctele de reper ale expoziției. Proiectul mai cuprinde secvențe de benzi desenate – povești despre păstorit și despre confecționarea lumânărilor din ceară, uleit și prepararea oțetului de mere.

Peste 20 de specialiști din Muzeul ASTRA și nu numai(arhitecți, regizori, programatori, graficieni și actori) au lucrat aproape 8 luni la realizarea expoziției ASTRA VR. Întreg circuitul expozițional va fi disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză.



PROGRAM VERNISAJ ASTRA VR – MIERCURI, 30.06.2021





Ora 13:00 – tur de presă cu plecare de la staulul din Rășinari – gospodăria din Rășinari spre gospodăria din Sebeșu de Jos

Ora 14:00 – vernisaj expoziție ASTRA VR





Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro.


Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.



Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro



Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.



Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri