spot_img
11.8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Cine se trezește de dimineață, coseşte în Muzeul Astra!

Știri din Județ

Publicitate

Miercuri, 8 iulie 2021, doritorii sunt așteptați să redescopere tradiția cositului ca odinioară, în satul arhaic din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Mai precis, la  fâneața  din sectorul Textile, dis de dimineață, de la ora 7:00. 

Organizatorii vor pune la dispoziția publicului coasele pregătite pentru toți cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcașii noștri. Ca în satul de altădată, la prânzișor, în hotarul fâneței se va mânca slană cu ceapă.

Inițiativa face parte din Programul  Grădină și peisaj în Muzeul ASTRA.

În vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute  – piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă! ” a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…