26.2 C
Sibiu
duminică, 21 iulie, 2024

,,Despicăm chihlimbarul în 4”, la Muzeul ASTRA

Știri din Județ

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 17-18 iulie evenimentul ,,Despicăm chihlimbarul în 4”. Este vorba despre o acțiune de tip ,,spus poveste”( storytelling), în care muzeograful Adrian Scheianu va prezenta vizitatorilor o colecție de 25 de pietre chihlimbar. Colecția conține și mostre de chihlimbar verde și albastru, două exponate rare. 

,,Exploatarea bogățiilor subsolului a reprezentat o practică ocupațională constantă a comunităților umane încă din zorii istoriei. Resursele naturale găsite în măruntaiele pământului, precum sarea și cărbunele, au contribuit la evoluția civilizației și, ca în cazul metalelor prețioase, ca aurul și argintul, au asigurat bunăstarea celor care dețineau aceste bogății. Cei care își riscau viața coborând în mine sau aventurându-se în peșteri vor descoperi și alte zăcăminte de minereuri, cristale și pietre prețioase a căror frumusețe va stârni imaginația multora. Exploatarea acestora a dus la dezvoltarea meșteșugurilor artistice dar și a comerțului. O astfel de piatră (semi)prețioasă este și chihlimbarul (în fapt o rășină) care de-a lungul vremurilor a fost considerat chiar mai prețios ca aurul. Găsit în stare naturală în foarte puține locuri din lume, cea ce îl face rar, chihlimbarul a jucat și un rol comercial de primă mână încă din Antichitate punând în contact grupuri umane aflate la mari distanțe, dar acestuia i s-au atribuit și valențe magice. Dintre variantele de chihlimbar de pe mapamond printre cele mai valoroase este chihlimbarul românesc sau rumanitul exploatat în zona Carpaților de Curbură. Cunoscut de localnici încă din vechime acesta va fi exploatat pe scară largă începând cu secolulul al XIX-lea.”, a declarat Adrian Scheianu, muzeograf Muzeul ASTRA. 

Publicitate

Locul de întâlnire pentru ,,Despicăm chihlimbarul în 4” va fi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodăria-atelier de prelucrarea chihlimbarului din Colți (jud. Buzău), sâmbăta (17 iulie) și duminică (18 iulie), între orele 12,00 și 18,00. 

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2. 

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Primaria Sibiu vrea să sterilizeze 500 de câini

Școala de vară BECOME

Accident grav la Șeica Mare. Mai multe victime

Incendiu la Săcel

Obiceiuri de Sf. Ilie la români

Incendiu la Șeica Mică