12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Expoziție de fotografie și documente dedicată președinților din Transilvania care au condus ASTRA

Știri din Județ

Expoziția de fotografie și documente „Președinții Astrei” va fi găzduită în Sala Expozițională a Primăriei Sibiu, în perioada 1-15 august 2021, și va fi deschisă publicului sibian și turiștilor, care pot afla cu acest prilej detalii legate de viața și activitatea celor care au condus destinele celei mai importante asociații culturale a românilor din Transilvania.

Evenimentul face parte din proiectul „Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale, Partea a II-a”, derulat de Asociația Sibiul Cultural și cofinanțat de Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu prin Agenda Culturală 2021.


În anul în care se împlinesc 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, expoziția ilustrează, prin intermediul fotografiilor, al documentelor și al textelor explicative, viața și activitatea, precum și contribuția la evoluția culturală și socială a Sibiului a marilor personalități din Transilvania care au condus ASTRA, instituție care a avut sediul central la Sibiu. Panourile expoziționale vor cuprinde informații și imagini despre președinții Astrei: Andrei Șaguna, Vasile Ladislau Pop, Iacob Bologa, Timotei Cipariu, George Barițiu, Ioan Micu Moldovan, Alexandru Mocsony, Iosif Sterca-Șuluțiu, Andrei Bârseanu, Vasile Goldiș, Iuliu Moldovan, Nicolae Popoviciu.


Asociațiunea ASTRA a fost înființată la Sibiu în anul 1861, constituindu-se în prima instituție culturală centrală a românilor din Transilvania, ce a influențat emanciparea populației, promovarea limbii și a valorilor literaturii române, promovarea culturii în rândul maselor largi ale populației, contribuind la afirmarea Sibiului ca un important centru cultural al Transilvaniei.
Proiectul „Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale, Partea a II-a”, va avea ca rezultat, alături de expoziția de fotografie și documente, și un volum tipărit prin intermediul căruia va readuce în actualitate viața și activitatea unor personalități de frunte ale orașului și ale provinciei, personalități care au activat în Sibiu și în Transilvania, ca președinți ai Astrei, începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și până la jumătatea secolului al XX-lea.


Cel de-al doilea eveniment din cadrul proiectului, volumul Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. II. Președinții, va fi realizat în luna septembrie și va cuprinde date legate de viața, activitatea și opera președinților Asociațiunii ASTRA, punând în valoare contribuția pe care aceste personalități au avut-o la viața culturală, academică, politică și administrativă a Sibiului, a Transilvaniei și a României.
Reamintim publicului faptul că, pentru a preveni infecția cu COVID-19, purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice închise, precum și păstrarea unei distanțe de siguranță față de alte persoane și respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri