7.9 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Când nu înţelegi că trebuie să pleci acasă

Știri din Județ

Conferinţa judeţeană a PNL Sibiu a fost un bun prilej de a lua pulsul organizaţiei, care de doi ani este într-o fierbere continuă, mocnită. Vineri seara, la sala Thalia, am avut parte de o adevărată piesă de teatru…. liberală! Am remarcat două planuri: lupta Orban – Cîţu, ambii prezenţi în sală, pentru şefia partidului şi lupta la nivel judeţean pentru şefia organizaţiei între Turcan şi Şovăială.

Raluca Turcan a fost şi a rămas preşedinte. Nu fără emoţii, deşi scorul final a fost zdrobitor în favoarea ei. S-a văzut fericirea ei când a aflat rezultatul şi relaxarea de după. Semn că a existat o emoţie de frica unui posibil puci. Dar cine să îl facă? Conform discuţiilor prealabile cu primari liberali, Turcan controla cam 70% din voturile delegaţilor, majoritatea datorită Danielei Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean. Doar organizaţia Mediaş şi Marpod au fost pe faţă cu Şovăială. Totuşi, deputatul spera înaintea votului la minim 120, dacă nu chiar 150 de voturi. A avut doar 82, adică 25%. După tot scandalul provocat pe Facebook şi prin presă, cineva putea crede că acest Şovăială chiar este o forţă în PNL Sibiu.

Discuţiile cu cei prezenţi, mi-au arătat însă o altă imagine. „Nu e onest, vertical” am auzit cel mai des. „A uitat cum a ajuns, unde a ajuns şi cine l-a ajutat” mi s-a tot spus. Mulţi lideri de delegaţii din comune şi oraşe au evitat să îi spună direct în faţă deputatului Şovăială, dar s-au exprimat la vot.

Dar cel mai mare perdant la această şedinţă a fost Ludovic Orban. De altfel, a plecat rapid din sală la finele discursului Ralucăi Turcan. Aceasta nu l-a mai iertat a doua oară. Şi i-a reproşat cu subiect şi predicat imixtiunea în binele organizaţiei. Mesajul lui Turcan pentru Orban, nuanţat anterior şi de primarul Clujului, Emil Boc, dar şi de europarlamentarul Rareş Bogdan a fost simplu: trebuie să ştii când să pleci acasă. În PNL, Orban este istorie. Doar că acesta se agaţă de putere cu orice preţ. Cutreieră ţara în speranţa că va câştiga organizaţii cu mulţi delegaţi. Şi aici există o discuţie. Numărul de delegaţi este dat de numărul de membrii de partid. Curios cum judeţul Sibiu, care a obţinut cele mai bune scoruri din ţară pentru PNL la alegeri, are doar 350 de delegaţi, dar judeţe din sud, unde PNL este pe nicăieri, are 700-900 de delegaţi. Uneori are mai mulţi membri, decât voturi obţinute. Ceea ce dă de gândit.

Revenind la disputa funcţiei de preşedinte a organizaţiei PNL Sibiu, trebuie să remarc discursul deputatului Şovăială, asemănător cu a copilului de la grădiniţă care o cheamă pe mama (Orban) să îi spună că l-au păcălit colegii cu ciocolata. De fapt, discursul a fost în tonul postărilor sale de Facebook din ultimele zile, în care s-a victimizat constant. Doar că a făcut-o public şi a pătat imaginea PNL la Sibiu. De cealaltă parte, Raluca Turcan nu a făcut deloc campanie publică pe Facebook. Iar discursul ei final a fost atent construit. A vorbit mai întâi de adevăratul război PNL cu duşmanul politic PSD, apoi a arătat contribuţia ei la acest război. În a doua parte, emoţia i se simţea în glas când amintea de injuriile aduse ei de Orban, atacurile sub centură din campania internă. A şters chiar o lacrimă, semn că politica este o adevărată vocaţie pentru ea. Apoi, în a treia parte a discursului, l-a atacat pe Ludovic Orban. Un discurs bine construit şi perfect pentru politician.

Raluca Turcan a câştigat alegerile interne. Şovăială a pierdut şi este clar că acesta va fi ultimul său mandat de deputat PNL de Sibiu. Pentru că Raluca Turcan este o doamnă, dar nu iartă. Întrebarea multora, în seara conferinţei, era „De ce îi este teamă Ralucăi Turcan că poate pierde azi?”. Pentru majoritatea era clar că ea va câştiga. Totuşi teama s-a văzut şi nu era un truc de politician. Iar reacţia de la final m-a lămurit, cel puţin pe mine. Raluca Turcan este preşedintele PNL Sibiu, dar de azi nu mai este imperator, ci dependentă total în gestionarea puterii de Daniela Cîmpean, omul care i-a adus victoria. Orice divergenţe au avut anul trecut cele două, acum au fost date la o parte şi, se pare, Raluca Turcan a înţeles că fără Daniela Cîmpean, nu mai poate conduce PNL Sibiu. Trocul făcut de cele două a fost enunţat de Turcan: Adrian Bibu va fi primarul Sibiului.

Poziţia la nivel naţional în PNL a ministrului Raluca Turcan s-a consolidat acum. Echipa Cîţu a mai făcut un pas spre victorie. Iar Orban a plecat prin ţară să mai cerşească voturi. Uneori, este mai bine să pleci acasă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri