5.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Cum îşi dă PNL singur la gioale

Știri din Județ

Ultimele zile, cu dezvăluirile prin intermediul presei, la adresa premierului Florin Cîţu, ne arată cât de rău a ajuns PNL. Lupta internă pentru putere între Orban şi Cîţu face deliciul publicului, dar aduce puncte în sondaje la…. PSD! Dosarul infracţiunii rutiere a lui Florin Cîţu în Statele Unite a ajuns în presă, via o asociaţie, din interiorul PNL. Acest fapt este dovedit şi era cam evident pentru că partidul se află în plină fierbere internă, din dorinţa de a cuceri puterea una din cele două grupări.

Moral, Cîţu ar trebui să demisioneze din funcţia publică. Aşa s-ar fi întâmplat în Germania, Japonia sau alte ţări cu tradiţie în onoare. La noi, Cîţu este însă doar unul din sutele de mii de români care a condus băut maşina. Adică suntem ţara cu cei mai mulţi băuţi la volan din Europa şi toate demersurile poliţiştilor se pare că nu pot potoli dorinţa nestăvilită a neamului de a se arăta viteji în trafic după consumul de alcool. Deci, din acest punct de vedere, Cîţu este un român ca oricare altul. Pe de altă parte, se presupune că ar trebui să fie un exemplu, prin ţinută, vorbă şi faptă.

Tot moral, Orban nu ar fi trebuit să mai ocupe de mult funcţii publice şi chiar să se dea la fund în politică. După seria de accidente rutiere în care a fost implicat, ce au culminat cu cel din 2007. Dar la noi, dacă eşti cineva, chiar şi un accident cu victime poate fi „făcut” din condeiul organelor de cercetare ca să te scoată nevinovat.

Acum, liberalii români se luptă să aleagă între doi şoferi indisciplinaţi cu „bube” la dosar. Altfel spus, alţii mai buni nu au găsit. Dar să vii ani la rând în campanii electorale să critici PSD pentru alte „bube”, şi tu să promovezi tot oameni de genul acela…. Merge o parafrazare: altul mai bun nu au găsit. Adică din toţi liberalii români, doar Cîţu şi Orban.

Evident că miza alegerile din PNL nu este doar pentru şefia partidului ci şi pentru urmaşul la funcţia de preşedinte al României în locul lui Iohannis. Asta dacă în 2024, PNL mai câştigă ceva. Conform sondajelor din ultima vreme PNL este în cădere absolută. Şi tinde să urmeze linia CDR din 2000. Ca şi atunci, şi acum, nici PNL, nici USR, odată ajunşi la putere, nu pot cădea la pace. Nici între ei, nici cu partenerii de guvernare.

După mai bine de 30 de ani de democraţie, mă aşteptam la mai multă maturitate politică. Dar se pare că avem parte de aceeaşi oală de politicieni, unii trecuţi de la un partid la altul, majoritatea însă fără dragoste reală de popor, ci doar pentru ei. Şi să nu aud de AUR. O adunătură din coteţele istoriei contemporane, care nici măcar extremistă nu se poate numit, cum era România Mare. Ci un cuib de parveniţi şi semidocţi. Părerea mea!

Revenind la lupta PNL, dosarul lui Cîţu a dus războiul intern la un alt nivel. Aştept acum dosarele şi filmările indiscrete cu Orban. Iar în timpul acesta, PSD numără voturile câştigate fără să mişte un deget. Chiar şi cei din PLUS fuzionaţi acum în USR au simţit că treaba se împute în PNL şi doresc să plece de la guvernare, ceea ce va forţa automat căderea guvernului şi posibil alegeri anticipate. Dar politicienii români, fie ei de dreapta, centru sau stânga fac deocamdată calcule cum le este lor mai bine. Dacă războiul intern PNL va duce la scindarea partidului sau la căderea Guvernului cu anticipate, atunci o vor face, doar pentru că le pică lor bine.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri