Orașul Artiștilor: Expoziția „Bug-Buggy-Boghiu, găzduită într-un vagon antic de tramvai

Știri din Județ

Galeria Art Point din Orașul Artiștilor prezintă în perioada 17-26 septembrie expoziția „Bug-Buggy-Boghiu” semnată de artistul Ștefan Radu Crețu, cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității din Sibiu.

Expoziția de instalații de artă este găzduită în Piața Mică într-un vagon antic de tramvai, construit în Elveția în anul 1880 și se poate vizita gratuit zilnic, în intervalul orar 11.00-21:00.

Despre expoziție:


“Bug-Buggy-Boghiu” este un proiect derivat din ideea de mobilitate și exemplificarea acesteia prin locomoție și un joc de cuvinte cu înțelesuri derivate din substantivul bug.

Aici trenul face parte din evoluția lanțului trofic, al mobilității artificiale. Aici trenul este prezentat, paradoxal, ca un muzeu static, iar povara mobilității este preluată și simulată de câțiva bugs (gândaci). Care la rândul lor stau la baza inspirației, cel puțin nominal, al triunghiului format: bug-buggy-boghiu.

Tema expoziției este despre mobilitate și exemplificarea mai multor tipuri de locomoție. Ideea de miscare, cel puțin la nivel organic, vine însoțită de supraviețuire. Știm că viața multor ființe depinde de capacitatea lor de a se mobiliza. Noi, oamenii, am dus această capacitate la un alt nivel… Am inventat roata, ca bază a unei alte etape, inclusiv de supraviețuire, în care suntem și în prezent. Trenul este parte din această evoluție care ocupă un rol important în lanțul trofic al mobilității artificiale. Iar în acest proiect trenul este prezentat, paradoxal, ca un muzeu static, iar povara mobilității este preluată și simulată de câteva instalații de arta din interiorul lui”

Notă explicativă:
Boghiu – este un șasiu sau un cadru la care sunt montate roți și care se atașează unui vehicul (tren), servind prin urmare drept subansamblu modular de axe și roți.
Buggy – BUGGY s.n. (Rar) Maşină uşoară de divertisment, cu roţi mari, şi carosată divers, bună pentru orice teren. [Pron. bághi. / < engl. buggy].
(Dicţionar de neologisme)
Bug – gândac în limba engleză.

Despre artist:Ștefan Radu Crețu este un artist născut în anul 1983, mutat la Sibiu din 2007, atras de faptul că orașul era Capitală Culturală Europeană, căsătorindu-se aici.

Deși am absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj, apoi am făcut un master și un doctorat la Universitata Națională de Arte din București, nu pot spune că am luat amprenta niciuneia dintre aceste scoli. Poate, dimpotrivă, m-au stimulat să fiu eu, cel dinaintea studiilor, dar cu bagajul de cunoștințe necesar pentru a-mi înțelege identitatea si natura artistică. Pur și simplu fac ce-mi place și, întâmplător, printre aceste lucruri se întâmplă să fie arta.”

Expoziția “Bug-Buggy-Boghiu” este oferită de firma Unimat.
Realizată cu sprijinul Asociației Prietenii Mocăniței.

___________

Oraşul Artiştilor are loc în fiecare an în Piaţa Mică, în faţa Turnului Sfatului, şi aşteaptă curioşii cu o galerie de artă adusă în stradă, cu ateliere de pictură amenajate chiar aici, în spaţiul public, cu workshopuri pentru copii şi adulţi, cu ateliere cu părinţii şi chiar şi cu o bibliotecă din care puteţi răsfoi cărţi despre artă.

___________

Proiectul Oraşul Artiştilor este co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele Știri