spot_img
10.9 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Guitar Meeting de la Sibiu a ajuns la la final

Știri din Județ

Publicitate

În weekend s-a desfășurat la Muzeul Astra din Sibiu cea mai mare întâlnire a chitariștilor români – Guitar Meeting, ediția a VII-a. În cadrul Concertului Manifest, care a avut loc sâmbătă, 18 septembrie, au cântat în zona scenei de pe lac 475 de chitariști veniți la Sibiu din 28 de orașe din România, special pentru acest moment unic.



3 zile cu un program cultural bogat, în spiritul rock

În acest an, prin tema ediției “Experience”, organizatorii au încurajat chitariștii să iasă din mulțime și să se facă auziți prin sunetele de chitară, în cadrul Concertului Manifest – cel mai spectaculos și emoționant moment al întregului festival, atât pentru participanți, cât și pentru publicul larg. Evenimentul a adus la un loc tineri chitariști din toată țara, care s-au pregătit timp de un an întreg pentru a cânta împreună cu artiștii lor preferați 17 piese folk-rock, românești și internaționale.


Pentru prima dată la Guitar Meeting, membrii trupei Bucovina au urcat pe scenă pentru a cânta bine-cunoscutele piese „Straja” și „Spune tu vânt” alături de participanți, iar trupa Cargo a dat tonul unor momente muzicale cu adevărat speciale, dedicate pieselor „Românie te strig” și „Zi de Zi”. Membrii de la Trooper, foarte iubiți de publicul rock din Sibiu, cunoscutul artist folk Mircea Vintilă, dar și Paul Radu, solistul trupei Antract, au fost și ei impresionați de talentul și dăruirea tinerilor chitariști, alături de care și-au cântat propriile piese.


Guitar Meeting a adus în atenție și o serie de trupe tinere, care astfel au avut șansa de a prezenta publicului sibian show-urile lor. Seara Young Revolution a debutat cu momentul chitaristului Alex Petrenchi, cu trupele Dark Rose, Transilvanian Frost, Flaming Skies și s-a încheiat cu show-ul sibienilor de la Revolver, care și-au lansat, cu această ocazie, albumul de debut – “Revolter”.


Sibienii prezenți în cele 3 zile de festival la Muzeul Astra s-au putut bucura și de o serie de concerte susținute de mari artiști români: Bucovina ne-au adus sound-ul lor unic în stil folk metal cu influențe tradiționale, Mircea Vintilă și-a cântat cele mai cunoscute cântece folk în cadrul unui concert în plină zi, iar trupa Cargo a fost primită cu mare entuziasm de sibieni, după mulți ani de la ultimul lor concert aici.


O premieră a ediției a fost Flashmob-ul de chitară organizat la Promenada Sibiu, în cadrul căruia Grupul de chitariști „Generația Folk” din Craiova, format din 45 de membrii, a cântat o serie de piese folk în două zone ale centrului comercial: una la intrarea de la parter și cealaltă în zona food court. Momentele au fost gândite special pentru a surprinde plăcut persoanele aflate la cumpărături și au adus în atenție o serie de cântece românești folk, cântate cu vocea și chitara timp de peste o jumătate de oră.


Un alt proiect care a adus sibienii mai aproape de chitariști este seria de concerte Street Guitar, prin care grupurile de chitariști din toată țara au avut ocazia de a susține mini-concerte în spațiul public, în plin centru istoric al Sibiului. Localnicii și turiștii i-au putut întâlni, timp de 3 zile, în Piața Huet, pe strada Mitropoliei, în zona parcării de la Teatrul Gong, dar și în autobuzele electrice de pe Linia Verde de transport public. Toate aceste concerte au fost incluse și în programul Săptămânii Europene a Mobilității, organizată de Primăria Municipiului Sibiu.



Dincolo de momentele de muzică, experiența culturală oferită la festival a fost una extrem de complexă. Asociația Culturală Play, organizatorul proiectului, a pregătit un program dens de care s-a bucurat nu doar comunitatea de chitariști, cât și publicul larg din Sibiu și împrejurimi.
În toate cele trei zile ale festivalului s-au putut vizita două expoziții inedite. Guitar Heroes Expo este un repertoriu vizual, care surprinde trăirile intense ale chitariștilor de la edițiile trecute, prin intermediul unei selecții de fotografii de mare impact. Guitar Afterlife Expo reunește o serie de chitare vechi, recondiționate, care au fost transformate în adevărate obiecte decorative, în cadrul celor 2 proiecte conexe: Painted Sounds (tineri artiști care au pictat în timpul concertelor, lăsându-se inspirați de sunete) și Guitar Art Craft (chitarele vechi care primesc o nouă viață, devenind funcționale sau de decor).
Tot în weekend a avut loc lansarea cărții „The Final Lockdown” semnată Cristi I. Popescu, de interes pentru comunitatea rock și nu numai. Volumul a fost prezentat publicului în prezența autorului și a invitaților speciali: Alin Dincă (Trooper), Cristian Hrubaru (RockFm), Florin Țibu (Bucovina), iar evenimentul a fost moderat de Dragoș Varga. Cartea prezintă o culegere de interviuri cu artiștii, din perioada în care rock-ul a fost și el în stare de urgență, dar și o serie de recenzii făcute de autor albumelor noi ale celor invitați la discuții, dând astfel un context mai larg muncii lor.


Programul a mai inclus proiecția unui film în cadrul proiectului Rock the Screen, ateliere tematice pentru familii și copii, realizate împreună cu Muzeul Astra, cât și o zona de ateliere de muzică – Born to Play, în parteneriat cu Music Hub.
În cadrul festivalului au avut loc și o serie de masterclass-uri de chitară și voce dedicate artiștilor. Cele 3 workshop-uri din agenda evenimentului au fost susținute de artistul Florin „Crivăț” Țibu, membru al trupei Bucovina, chitaristul și producătorul străin Waqas și MeeRah, antrenor vocal cu experiență.

Guitar Meeting este un eveniment organizat de Asociația Culturală Play și co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și AFCN.
Găzduit de Muzeul Astra.
Partener principal: GLS.
Parteneri: Marquardt, Unimat, Promenada Sibiu, Ursus, Easy Industry, Tinero, Thomas Haus, Lanco, Simpa, Rock FM.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda