10.2 C
Sibiu
luni, 26 februarie, 2024

Proiectul de Lege al PSD privind plafonarea prețurilor, o prioritate națională! (CP)

Știri din Județ

Deputatul Bogdan Trif, Președintele Organizației Județene PSD Sibiu a transmis următoarele:

Plafonarea prețurilor la energie este un obiectiv care ține de siguranța națională pentru că piața energiei a fost scăpată complet de sub control de către Guvernul PNL-USR. Prețurile cresc de la o zi la alta, afectând nu doar consumatorii casnici, care nu mai au bani să își plătească utilitățile, riscând să înghețe în iarna aceasta, ci și firmele românești, care trebuie să plătească prețuri la energie mult mai mari decât concurentele lor din Uniunea Europeană, de unde România importă produse. Firmele românești devin, astfel, necompetitive și riscă să intre în faliment.

Partidul Social Democrat a depus, astăzi, în Parlament, poiectul de Lege pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici.

Prin acest proiect, propunem:

1. Oprirea facturilor exagerate prin plafonarea prețului la gaze și energie electrică – pentru următoarele șase luni, după intrarea în vigoare a legii, prețul să fie plafonat la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021.

2. Acordarea unui ajutor financiar – statul va suporta până la jumătate din diferența de preț pentru consumatorul final.

3. Taxarea profiturilor producătorilor de gaze și energie – jumătate din profiturile companiilor producătoare să meargă în Fondul Național pentru compensarea pierderilor la furnizori și la consumatorii casnici.

Acest proiect de lege trebuie susținut de toate formațiunile politice din România. Doar niște politicieni iresponsabili vor putea respinge o asemenea inițiativă menită să oprească aceste creșteri de preț, de nesuportat pentru bugetul unei familii obișnuite din România.

În urma liberalizării prețurilor, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, s-au înregistrat scumpiri importante. Astfel, potrivit Institutului Național de Statistică, prețul energiei electrice pentru consumatori a crescut, în primele 6 luni ale acestui an, cu aproximativ 24%, iar cel al gazelor naturale cu aproximativ 20%. În ambele cazuri, ritmul acestor majorări a crescut galopant în ultimele două luni, ajungându-se la majorări, pentru unii consumatori, de până la 65% la pentru energie electrică și chiar 100% pentru gaze naturale. Aceste scumpiri afectează 8.936.407 de consumatori casnici de energie electrică și 3.942.928 de consumatori casnici de gaze naturale.

Să nu uite românii că, în timpul guvernării PSD, prețurile au fost plafonate prin O.U.G. 114/2018, liberalii abrogând această Ordonanță de Urgență imediat ce au preluat guvernarea.

În urmă cu două săptămâni, împreună cu colegii PSD din Parlament, am reușit să obținem câteva “mici victorii” pentru oamenii de rând:

–          am determinat Comisiile de Industrii, Muncă și Politici Economice, precum și Plenul Camerei Deputaților să dezbată în procedură de urgență Legea Consumatorului Vulnerabil.

–          am devansat termenul de aplicare a Legii cu aproape un an. În loc de 1 septembrie 2022, cum voia Guvernul PNL-USR, consumatorii vulnerabili vor fi protejați din acest an, de la 1 noiembrie, deci înainte de venirea anotimpului rece.

–          am crescut pragul de venit pe membru de familie în care se încadrează consumatorii vulnerabili, de la 810 la 1.386 lei/membru de familie și de la 1.445 la 2.053 de lei pentru persoana singură. Astfel, a fost triplat numărul românilor care vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor de la mai puțin de 1 milion de oameni, în varianta Guvernului, la peste 3 milioane de oameni, în legea adoptată de Parlament.

–          am majorat valoarea de referință a ajutorului acordat consumatorilor pentru lemne de foc sau combustibili petrolieri de la 160 de lei/lună, la 320 de lei/lună.

–          am majorat suplimentul pentru energie acordat pentru familiile a căror singură sursă de energie este energia electrică. Acest supliment va fi de 70 de lei/lună, față de 50 de lei/lună, în varianta propusă de Guvern.

Legea Consumatorului Vunerabil riscă să nu mai aibă eficiență dacă nu este stopată creșterea galopantă a prețurilor la energie, prin plafonare. De aceea este imperios necesar ca acest proiect de Lege al PSD să fie implementat cât mai repede.

Mulțumim celor câțiva membri PNL care au votat, împotriva ordinului de partid, amendamentele propuse de PSD la Legea Consumatorului Vulnerabil. Din păcate, niciun membru PNL sau USR Sibiu nu a votat amendamentele care stipulează ajutorarea cetățenilor vulnerabili.

Asta face un partid responsabil! Oamenii sunt sătui de circ și de lupte politice cu interese meschine, iar guvernul PNL-USR trebuie să înceteze să se mai joace cu viețile oamenilor!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mașină percheziționată pe strada Iezer din Sibiu

S-a deschis al doilea KFC Drive Thru din Sibiu