spot_img
9.6 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

OPINIE: COVID-ului nu-i place şcoala, doar elevii

Știri din Județ

Publicitate

Am citit, cu amuzament, declaraţia directorului interimar DSP Sibiu, dată unul alt ziar local, despre faptul că infecţia COVID nu se împrăştie galopant zilele acestea în şcoli, ci prin intermediul elevilor. El motivează afirmaţia pe anchete epidemiologice şi spune că elevii au luat COVID în familie sau în activităţi cu familia sau cu prietenii lor. Omul a dat asigurări că nu masarea copiilor câte 25-35 în sălile de clasă sau 500-1000 în şcoli a generat acest val COVID nou.

Doar că discursul său este fals, din punctul meu de vedere. Omul este specialist în domeniul său, nu contest, dar am impresia că acest discurs i-a fost servit de şefii politici, care nu doresc să bage populaţia în sperieţi. Faptic, însă, vedem că în judeţul Sibiu (şi situaţia e la fel în toată România), de când a început şcoala, au început să crească şi cazurile de COVID. Culmea, toată vara, cu concedii la mare la înghesuială, cu concedii în străinătate, cu Festival de Teatru cu mii de oameni, cu alte zeci de festivaluri şi terase arhi-pline, COVID-ul a cam şomat. Familiile cu copii s-au întâlnit cu alte familii, chefurile private s-au ţinut lanţ şi…. COVID abia de îl vedeai.

Cum începe şcoala, de ani de zile, ştim că vine un val de răceli şi diferite infecţii respiratorii mai grave sau nu. An de an, fără excepţie. Pe principiul cauză-efect, ca părinte, dar şi ca om care studiază, cred că debutul şcolii are legătură cu răspândirea acestor viroze. Nu doar vremea de afară. Aşa şi cu COVID. Culmea este că specialiştii internaţionali şi naţionali au spus din vară că în toamnă vine valul 4. Şi uite că a venit. Ei au luat în calcul şcoala.

Nu contest că şcolile din judeţul Sibiu respectă regulile de igienă. Dar să fim serioşi: copiii nu respectă regulile totdeauna şi nu va sta niciun director sau profesor să se uite non-stop la toţi elevii dacă poartă mască, dacă nu se pupă sau se bat, dacă nu îşi dau creioane sau nu se spală pe mâini. Şi COVID are acolo un mediu propice de propagare.

Să nu mai aud, vă rog, termenul „anchete epidemiologice” de la DSP. Acestea există doar pe hârtie şi nu au legătură cu nicio investigaţie. E doar un formular de bifat. Şi acela făcut din condei. Ştiu zeci de cazuri, din această pandemie, de anchete lipsă sau făcute din burtă în judeţul Sibiu. Să nu dezgropăm morţii pe subiectul acesta, vă rog!

Ar trebui instituţiile să îşi asume că începutul şcolii, firesc, duce la mărirea vitezei de creştere a ratei de infectare. Se vede cum prognozele mai marilor din domeniul sănătăţii de la Bucureşti sunt date peste cap de la o săptămână la alta. Municipiul Sibiu va trece de 4 la mie, probabil, miercuri. Deci 4 zile de la 3 la 4. Matematic, va ajunge în alte 7 zile la 6 la mie şi şcolile intră în online. Adică în 5 octombrie. Alte localităţi din judeţ vor intra în scenariul roşu în aceeaşi perioadă sau imediat după. Este un fapt. Şi asta în condiţiile unei sub-testări intenţionate a populaţiei.

Şi statistic pot demonstra afirmaţia că şcoala duce la creşterea numărului de cazuri COVID. În ultimele 72 de ore, din 162 de cazuri raportate în judeţ, 55 erau elevi. Dacă mai adăugăm şi cei 19 profesori, rezultă că 45% din totalul cazurilor au legătură cu şcoala. Să vii să spui că nu au luat din şcoală, ci din familie este aberant. De ce nu se testează toţi elevii şi profesorii din şcoli măcar săptămânal, dacă nu de două ori pe săptămână, ca în Marea Britanie? Vă daţi seama că o astfel de testare ne-ar arăta cât de plini de COVID sunt elevii României? Şi cum duc ei, fără simptome majoritatea, virusul la părinţi, bunici, vecini etc…

În concluzie, haideţi să nu mai dăm declaraţii pe care şi un copil le poate demonta, mai ales în contextul unui puternic val de anti-vaccinişti şi anti-COVID-işti prezent în media şi online. Haideţi să nu dăm apă la moară celor cu teoria conspiraţiei şi să ne asumăm realităţile, aşa cum sunt. Doar aşa putem acţiona eficient şi controla cât de cât pandemia. Altfel, vom avea iar un octombrie-noiembrie NEGRU la Sibiu, ca anul trecut. Am zis!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului