spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

OPINIE: Aţi auzit? COVID e o simplă răceală… sau ceva de genul!

Știri din Județ

Publicitate

Două informaţii au inundat mediul online astăzi referitoare la COVID. Una vine din Norvegia, unde s-a decretat că acest coronavirus COVID este o gripă sau ceva de genul şi este tratat ca orice boală sezonieră. A doua informaţie vine de la Ministrul Educaţiei din România care a făcut o „comiţie” şi a eliminat pragul de 6 la mie infectare COVID care ducea la trecerea şcolilor în online. Când pui aceste două informaţii cap la cap, concluzia logică este că s-a terminat cu pandemia şi COVID a devenit o răceală de sezon sau o gripă mai deosebită.

Realitatea este însă alta. COVID a suferit mutaţii şi se diseminează masiv şi în România. Doar că Guvernul României are grijă să sub-testeze pentru a nu da rău la cifre în Europa. Oricum suntem codaşii Europei la vaccinare. Bucureştiul trece de 6 la mie aşa că Ministrul Educaţiei a decis să elimine acest prag pentru a rămâne şcolile deschise. Altfel spus şi la 20 la mie copiii vor merge la şcoală. Iar unde apar cazuri se închide clasa sau şcoala şi se trece online timp de 14 zile.

Doar că raportările oficiale arată că în judeţul Sibiu (dar şi în toată România) cam 25-30% din noile cazuri COVID sunt din şcoli: elevi şi profesori. La care adăugăm părinţi, bunici şi vecini infectaţi de aceştia. Cumva acest lucru nu a convenit mai marilor de la Bucureşti şi au dat ordin pe unitate directorilor DSP să declare că răspândirea COVID nu este din mediul şcolar. Aşa cum s-a declarat şi de directorul DSP Sibiu. Acum s-a decis la nivel de minister ca raportările zilnice ale Inspectoratelor Judeţene Şcolare privind noile cazuri COVID… să dispară din spaţiul public. Că doar nu mai trebuie toată lumea să ştie ce clase şi şcoli au covidaţi… Iar eliminarea pragului de 6 la mie pentru şcoli nu vine în asociere cu eliminarea restului de restricţii din respectivele localităţi la această rată de incidenţă. Adică se închid magazine, restaurante la rate mari, dar şcolile merg înainte.

Motivaţia reală din spatele deciziei Ministrului Educaţiei nu este cea din Norvegia. La noi nu putem vorbi de COVID ca o gripă comună, pentru că la norvegieni 90% din populaţie este vaccinată. Motivaţia reală stă în lipsa infrastructurii pentru online în şcolile patriei. Ori s-a văzut că un an şi jumătate majoritatea elevilor au rămas în urmă cu materiile şi informaţiile. Iar orele remediale au fost doar pe hârtie. Aşa cum şi accesul la tablete şi internet este încă minimal în şcolile României.

Acum municipiul Sibiu creşte cu 0.30 la mie zilnic şi predicţia mea că la mijlocul săptămânii viitoare vom trece de la 6 se va îndeplini. În realitate, cred, suntem mult peste 6 la mie deja în Sibiu, dar cu o testare minimă, nu putem afla asta. Iar promisiunile ministerului Educaţiei de a testa elevii, au rămas la acest nivel: promisiuni. În judeţul Sibiu au alocat cică 1.000 de teste rapide. Adică o picătură de apă într-un ocean.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri