11.3 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se alătură universității europene FORTHEM

Știri din Județ

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a devenit, la sfârșitul lunii septembrie, membru în cadrul Alianței Universitare FORTHEM, din care mai fac parte alte opt instituții de învățământ superior din Germania, Franța, Spania, Italia, Finlanda, Polonia, Letonia și Norvegia.


În cadrul reuniunii consorțiului FORTHEM (Fostering Outreach within European Regions, Transnational Higher Education and Mobility), care a avut loc la Mainz, în 22-24 septembrie, ULBS a semnat acordul de extindere a alianței, devenind astfel cel mai nou membru al acestei universități europene.


În anul 2019, Comisia Europeană a lansat, în cadrul programului ERASMUS+, Inițiativa Universităților Europene (IEU), menită să susțină lărgirea și intensificarea cooperării între universitățile europene, atât prin creșterea numărului de mobilități ale studenților, cadrelor didactice și personalului administrativ, cât și printr-o mai bună sinergie instituțională (pe toate palierele, de la programe de studiu și cercetare până la strategii administrative și implicare regională). În mod concret, IEU vizează crearea, până în 2025, a unui Spațiu al Educației Europene.


Ca urmare a competiției lansate de Comisia Europeană, în cadrul IEU au fost recunoscute și finanțate, în anul 2019, 17 universități europene. Acestora li s-au adăugat, în anul 2020, alte 24 de universități, astfel încât la nivelul Uniunii sunt active în momentul de față 41 de universități europene, care beneficiază fiecare de finanțări de până în 5 milioane de euro și care includ aproximativ 5% din instituțiile de învățământ superior de la nivelul UE.


Alianța universitară FORTHEM este una dintre primele 17 Universități Europene, recunoscute și finanțate începând cu anul 2019. FORTHEM a avut șapte membri fondatori: Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz (Germania), cu rol de coordonator al consorțiului, Universitatea Burgundiei (Dijon, Franța), Universitatea din València (Spania), Universitatea din Palermo (Italia), Universitatea din Jyväskylä (Finlanda), Universitatea din Opole (Polonia) și Universitatea Letoniei (Riga). În formula sa inițială, alianța FORTHEM cuprindea peste 200.000 de studenți și aproape 20.000 de cadre didactice și de cercetare.
În afara cooperării transnaționale, alianța și-a asumat încă de la întemeiere drept obiective strategice dezvoltarea regională și promovarea schimburilor interculturale. În acest sens, FORTHEM și-a propus să creeze adevărate ecosisteme regionale de inovare, care să includă nu doar instituții de învățământ superior, ci și factori din administrația locală, entități din mediul de afaceri și actori societali.


Misiunea FORTHEM de a deveni o rețea de huburi care să cupleze dimensiunea regională cu aceea transnațională a fost reafirmată cu prilejul reuniunii consorțiului desfășurate la Mainz, în perioada 22-24 septembrie 2021. În acest sens, la întâlnire au participat nu doar echipele manageriale ale celor șapte universități fondatoare, ci și primarii și președinții camerelor de industrie și comerț din cele șapte orașe reprezentate în cadrul consorțiului.
Totodată, cu ocazia întâlnirii s-a semnat și acordul de lărgire a alianței, care a primit în rândurile sale doi parteneri noi: Universitatea din Agder (Norvegia) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (România). Cele 9 universități FORTHEM s-au angajat să depună o aplicație comună în noua competiție a universităților europene care se estimează că se va lansa în toamna acestui an, să-și intensifice mobilitățile în cadrul consorțiului și să coopereze pe toate coordonatele activității academice.
Aderarea la o universitate europeană de talia FORTHEM reprezintă o oportunitate unică pentru universitatea noastră. Chiar dacă nu ne-am imaginat că în atât de scurt timp vom reuși să ajungem atât de departe, acest pas ne confirmă că linia de reforme inițiată în ultima vreme în cadrul universității e una benefică și a început să dea roade”, a declarat Sorin Radu, Rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Brădeni: Un nou scandal între PSD și PNL