spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

OPINIE: România educată fără burse

Știri din Județ

Publicitate

Ultima grosolănie comisă de ministrul Educaţiei împreună cu Guvernul demis a fost cea de aseară când au tăiat bursele a peste 250.000 de copiii din România. Guvernul a decis să nu mai poată lua burse de merit copiii cu media semestrială peste 8.50, ci doar cei peste 9.50. Problema este că şi bursele de performanta se acordau peste 9.50. Argumentul ministrului stă într-o minciună grosolană, nu prima: aceea că în online-ul pandemic elevii au luat note mai mari şi sunt mai mulţi beneficiari de burse de merit. Argument invalid, demontat de asociaţiile de elevi imediat, pentru că semestrul I din acest an şcolar, la care face referire decizia Guvernului este în format fizic!

După ce au eşuat tot anul să mărească, aşa cum a aprobat Parlamentul, alocaţiile copiilor, acum Guvernul mai taie ceva de la copii în goana după bani. Ca să pară şmecheri au anunţat că măresc cuantumul minim al burselor de la 100 la 200 de lei pentru cele de merit şi sociale, iar cele de performanţă le duc la 500 de lei. Dar, schimbând nota minimă rezultă că mult mai puţini elevi vor beneficia de ele.

Mai mult Acum doi ani suma era 50 lei, anul acesta 100, la anul va fi 200. Dar primării cu bani, ca cea de la Sibiu au mărit bursele cu mult încă de anul acesta. Dar şi ei trebuie să respecte noua hotărâre de Guvern privind media minimă.

Mincinosul Cîmpean (îmi asum pentru că nu este cu prima minciună pe care îl prind!) spunea aseară că s-a ajuns ca jumătate din elevi să ia bursă de merit. Şi tot el dă cifra puţin peste 500.000. Păi bine, domnule profesor Cîmpean, cu cine ai făcut matematică în clasa a II-a? Că nu ştii cât reprezintă jumătate din 2 milioane de elevi de gimnaziu şi liceu. Păi dacă, voi, la Guvern, aşa socotiţi banii este clar de ce vă iese praf bugetul!

Dar ce mă înfurie cel mai tare este cum Guvernul demis a dat această hotărâre. Constituţia şi Codul Administrativ permit unui Guvern demis să dea hotărâri doar. Guverne anterioare au mai introdus mici excepţii, ca spaţiu de manevră, dar codul administrativ scrie CLAR că nu pot include politici noi. Păi schimbarea notei minime pentru acordarea bursei de merit nu este o politică nouă?

La final l-am lăsat pe preşedintele Iohannis. Ultimii ani a trâmbiţat cu programul său România educată, care s-a dovedit un eşec lamentabil. Mai mult faptul că acum ţine în braţe un Guvern demis, de parcă liberalii nu mai au oameni potenţi, decât pe Cîţu mi se pare dezgustător. Dacă asta este România educată, în care tăiem accesul la burse al elevilor, atunci să nu ne mirăm că pleacă tinerii din ţară după absolvire. Păi dacă voi nu aţi făcut nimic pentru ei, ei de ce ar face ceva pentru ţara asta? Şi, sincer, le dau dreptate. Ultimul să stingă lumina!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?