4.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: De ce românii cred în conspiraţii?

Știri din Județ

Mereu m-am întrebat de unde vine dorinţa poporului român de a crede în conspiraţii, magie şi alte asemenea elemente non-ştiinţifice. Are vreo legătură cu comunismul sau vine de mai departe din istorie? Ce face tinerii de astăzi să aibă acelaşi set de idei şi credinţe despre conspiraţii ca bunicii lor, poate chiar mai puternice? Încerc câteva răspunsuri.

Toată pandemia a scos la iveală prin intermediul internetului ideile multor români privind teoria conspiraţei, oculta mondială şi alte argumente non şi pseudo – ştiinţifice. Citesc de peste un an sau aud din gurile multora teorii de genul: Vaccinul nu este testat, îl testează pe noi sau COVID este o invenţie pentru a putea controla lumea etc Aţi citit şi voi teoriile, iar mulţi le-aţi promovat ca atare. Cu sintagme de genul: Ştiu eu cazuri în care medicii au plătit familia să declare că mortul avea COVID.

Este firesc ca în orice naţie să există un procent, mic, de oameni care nu cred în ştiinţă. Este dreptul lor. Adesea aceşti oameni se regăsesc doar în credinţă, sub orice formă ar veni ea. Dar la noi, cred eu, rolul Bisericii Ortodoxe de a promova prin preoţii ei, aceste teorii conspiraţioniste este uriaş. Poate oficial biserica nu recunoaşte asta, dar majoritatea preoţilor ortodocşi pe care i-am urmărit în ultimele luni NU promovează vaccinarea, din contră, unii chiar se exprimă CONTRA. Şi o fac şi online, în văzul tuturor, nu doar la ei în biserică. Avem şi la noi în judeţ mulţi astfel de preoţi.

La aceştia, cu tot aşa parte de vină, adăugăm personalul medical mediu şi nu numai care se opune vaccinării. Dacă pe preoţi pot să îi înţeleg până la un punct, pe medicii, asistentele şi infirmierele care refuză vaccinarea, nu. Mai mult, când văd cum unii promovează refuzul vaccinării…. sincer, dacă eram Ministrul Sănătăţii, îi dădeam afară pe toţi din sistem a doua zi. Dar miniştrii USR ai Sănătăţii nu au luat NICIO decizie în a forţa personalul medical să se vaccineze. Şi puteau, legal. Acum, dintr-o pseudo-opoziţie vin şi comentează. Dar voi de ce nu aţi luat măsurile necesare ATUNCI?

Şi mai avem o categorie care a influenţat toate teoriile conspiraţioniste şi anti-vacciniştii: profesorii. Da, aceştia oameni puşi să facă educaţiei copiiilor şi tinerilor din România. O parte dintre ei sunt promotorii în şcoli a teoriilor anti-vaccinare. Dacă la început a fost amuzant să aud de la elevi cum o profesoară sau alta le spune că masca nu îi protejează, că virusul e opera Diavolului sau că vaccinarea le face pe fete să rămână sterile, acum realizez cât rău fac aceşti oameni. Din nou, dacă eram ministrul Educaţiei, pentru promovarea acestor idei în şcoli îi concediam pe toţi. Dar ministrul PNL, Cîmpeanu, pe care numai eu l-am prins cu 4 minciuni în spaţiul public în ultimele luni, nu face nimic, doar aruncă mereu responsabilitatea la alţii.

Iar ultima categorie care dă apă la moară sunt politicienii extremişti. Ei de fapt se hrănesc cu aceste idei şi fac un schimb energetic negativ cu toţi urmăritorii lor. Cu cât sunt mai urmăriţi, cu atât mai mult cresc. Aşa s-au născut şi un Stalin, Hitler, Saddam etc. Indiferent că se numesc Şoşoacă, Simion ori mai ştiu eu cum, aceste personaje trebuie atent monitorizate şi duse în afara legii, unde le este locul. Nu este admisibil într-o democraţie să tolerăm discursuri de promovare a urii rasiale, de credinţă etc. Ori ei asta fac, mereu. Şi numărul urmăritorilor lor, creşte. Pentru că, eu cred, că există o legătură mare între lipsa de educaţie şi cultură şi numărul mare de simpatizanţi ai acestor politicieni.

Dacă la aceste patru mari categorii de oameni care influenţează toate teoriile conspiraţioniste mai adăugăm şi tradiţiile româneşti în magie şi ocultism, rezultă o „supă” ideologică periculoasă, îmbrăţişată de tot mai mulţi. Atunci să nu ne mirăm că am ajuns pe locul I în Europa la numărul de morţi COVID şi pe locul II în lume, după Rusia. Mai mult, oamenii de ştiinţă suspectează o posibilă variantă OMEGA (să fiu în ton cu conspiraţionitii!) de nouă tulpină COVID dezvoltată acum în România. Dacă tot avem tunelurile energetice ale dacilor, să mai oferim ceva unic, lumii.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș