spot_img
15.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Laura Dumitru, despre aniversarea a 135 de ani de existență a Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Laura Dumitru, fost director al Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, timp de 10 ani, cu ocazia aniversării a 135 de ani de existență a școlii a transmis câteva gânduri:

Un veac cât o școală, o școală cât un veac, şi mai mult

Celebrarea aniversării a 135 de ani de existenţă nu e un act de prezență, ci de reflecție și de trăire profundă. E un moment al solidarității, în conștiință, prin care individul devine parte reînnoită spiritual a colectivității din care face parte. Istoria individuală și-ar pierde altfel sensul și coerența, inadaptată contextului colectiv.

Dacă ne este dor, dragi colegi… atunci acesta este momentul potrivit pentru a ridica o punte peste timp să ne amintim cine am fost, cine suntem şi să putem visa la ceea ce vom fi.

Sărbătoare naţională au astăzi românii din Sibiu şi cu ei toată suflarea românească din patria noastră. O sărbătoare naţională a întrunit astăzi: bătrâni, tineri, bărbaţi, femei în pomposul edificiu al şcolii române de fetiţe de aici la sărbătoreasca deschidere a acestuia”.

Se întâmpla în 1886, dar e suficient să vă privesc şi să înţeleg : cuvintele apropie oamenii şi timpurile.

Am fost istorie: prima şcoală românească de fete de pe cuprinsul Transilvaniei, „Liceu de fete” – patronat de stat, Şcoala Medie nr. 3, Liceul de filologie-istorie”Octavian Goga”. Ne mândrim şi azi cu nume care au onorat catedra : D. P. Barcianu -primul cercetător de biologie experimentală-Zaharia Boiu (catehet la Şcoala civil ă de fete, preot, profesor, cultivator al culturii române, membru corespondent al Academiei Române, fondator al Asociaţiei Muzicale din Sibiu; preşedinte al ASTREI) Petru Şpan, Dr. Vasile Bolga (preot, pedagog, folclorist) Ioan Borcia (poet, traductor, pedagog, publică, pentru prima dată, un articol despre ideile pedagogice ale lui Eminescu – „Eminescu ca pedagog”,1906), Gheorghe Dima (compozitor, dirijor, pedagog), Timotei Popovici (compozitor) Enea Hodoş, Septimiu Albini, Sabin Barcianu, Sabina Brote, Matilda Mangesius, Ilarion Puşcariu, Ioan Moga, Nicolae Togan sau cu elevi care au dus faima liceului în lume. În 1965 obţineam, prin eleva Liliana Bucur, premiul al doilea la Olimpiada internaţională de matematică de la Berlin şi acelaşi succes se repeta in 1972 datorită elevului Ciprian Borcia.

În cei 135 de ani ideea şi acţiunea educaţională au fost mereu înscrise în coordonatele culturale şi morale ale vremii. Am crescut cu timpul în toate componentele, îndeosebi în cea valorică. Personalităţile din cultura românească ce au trecut prin această şcoală, precum şi lucrările lor sunt un bun naţional care a produs pe mai departe educaţie. În egală măsură, munca de zi cu zi a elevilor şi a dascălilor determină identitatea şi evoluţia pe mai departe a acestei şcoli în dimensiunile sale esenţiale: tradiţie şi prestigiu.

Am înțeles că ești român, atunci când te întâlnești cu țara ta, când ești conștient că aparținând acestui loc, nu-i poți ignora valorile, fiindcă nu te poți ignora pe tine însuți.

Am înțeles că ești român, când te simți acasă, în țara construită într-o unitate perfectă, cu un contur închis, aproape circular, de către Marea Neagră, Dunăre, râuri și stăbătută de o coamă de munți care, parcă, vor să fixeze acestă circularitate…

Am înțeles că ești român, când legătura cu țara nu este numai dragoste, sentiment, ci este țara de dor.

Am înțeles că ești român când realizezi că tot ce ți s-a întâmplat sau ți se va întâmpla, a avut sau va avea loc, pentru că aparții acestui pământ, înțelegi că nu țara este a ta, ci tu ești al țării. Tu aparții unui destin, unei istorii care îți determină întreaga viață.

Suntem un colegiu naţional de valoare, râvnit de populaţia şcolară; suntem un colectiv a cărui principală calitate este competenţa, materializată într-o muncă asiduă dăruită idealului de performanţă; suntem elevii care ştiu ce vor de la viitor şi se pregătesc pentru acest scop. O scânteie izvorată din sacrificiu şi dăruire a luminat mintea atâtor generaţii de elevi. Recunoştinţa lor, acum oameni de afaceri, doctori, profesori conferă acel sentiment de împlinire şi mândrie. Misiunea fundamentală asumată azi de Colegiul Naţional „Octavian Goga” – aceea de a asigura tinerilor, printr-o educaţie de calitate, dezvoltarea capacităţilor intelectuale şi formarea competenţelor care să le permită integrarea cu succes în societatea cunoaşterii – duce mai departe îndemnurile memorabile ale înaintaşilor: „Cultura care voim să fie dată în această şcoală superioară nu voim să fie de felul aceleia care, îndestulându-se cu ce are şi preamărind ce e al său, exclude orice înrâurinţă de cultură străină, ci noi tocmai voim să primim şi să asimilăm din cultura altora ceea ce este mai bun şi mai frumos, acomodând-o firii noastre şi felului nostru de a fi”.

Suntem mândri de ceea ce am fost, suntem îndreptăţiţi să fim mândri de ceea ce suntem. Vom fi viitorul aşa cum îl visăm; vom fi cei ce vor cultiva în continuare o educaţie de calitate susţinută de dorinţa de foarte bine, de excelenţă în tot ceea ce întreprindem.

Suntem ceea ce ne inspiră, devenim ceea ce ne imaginăm…

Prof. Laura Florentina Dumitru

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri