spot_img
9 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Săliște: Invitație la expoziția „Iconari din Mărginime – pelerini către Acasă” . Icoane pe sticlă” din colecția Mușat

Știri din Județ

Publicitate

Protopopiatul Ortodox Român Săliște organizează vineri, 29 octombrie 2021, ora 12, vernisajul expoziției Iconari din Mărginime – pelerini către Acasă. Icoane pe sticlă din colecția
Mușat; evenimentul face parte din șirul de manifestări cultural-religioase organizate cu ocazia împlinirii celor 10 ani de la canonizarea Sf. Ierarh Andrei Șaguna.

Expoziția de față are în centrul ei icoana pe sticlă și face parte din comorile de suflet ale Mărginimii Sibiului, pe lângă tradiţiile şi obiceiurile de un farmec aparte. Lucrările expuse (o parte din cele 500 de icoane pe sticlă din colecția soților Carmen Mușat și George Mușat) cuprind istoria tainică din spatele unor icoane, o istorie ce trimite la un număr important de pictori, care s-au remarcat prin „talent, profesionalism și marea varietate a surselor de inspirație folosite”.

Astfel, nume precum Vasile Munteanu, Ioan Covaci, Nicolae Oancea, Matei Popa, Ioan Costea-Verman, Ioan Morar au intrat atât în mentalitatea colectivă a mărginenilor cât și în patrimoniul cultural al bisericilor ce păstrază urmele penelelor acestor meșteri iconari.

Dincolo de partea expozițională de excepție, organizatorii invită participanții să treacă prin filtrul rațiunii ceea ce se poate numi o expresie autentică a spiritualității românilor din Transilvania: icoana pe sticlă. Pe drumul spre icoană omul nu se simte niciodată singur de aceea şi icoanele expuse poartă pecetea şi dragostea unor oameni cuprinşi de un singur dor: dorul de Cer

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor