14.1 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025
Array

Mihai Văcaru-Sora, absolvent al Colegiului Goga din Sibiu: “Cred în importanţa educaţiei juridice în şcoală!”

Știri din Județ

Publicitate

Absolvenţii Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu se întorc mereu cu gândul bun spre şcoala în care s-au format, iar unii se întorc şi cu… fapta. Mihai Văcaru-Sora, unul dintre foştii elevi eminenţi, un model pentru ceea ce înseamnă formarea şi educaţia în CNOG, a revenit la liceu, de data aceasta în ipostaza de mentor, pregătit moral, intelectual şi spiritual pentru a transmite generaţiei de astăzi care studiază aici dragostea pentru carieră, pentru autoperfecţionare, pentru ţară, pentru adevăr, dreptate şi justiţie, domeniu în care s-a format.

Numele meu este Mihai Văcaru-Sora. Sunt fost elev al Colegiului Național„ Octavian Goga” Sibiu, finalizând studiile aferente specializării Filologie Bilingv Engleză și proaspăt absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca. Tot timpul am fost pasionat de Drept, ca urmare, odată cu absolvirea liceului, pașii mei s-au îndreptat spre facultatea pe care mi-am dorit-o. Asistam la ședințe de judecată dinainte să intru la facultate, am încercat să intru la ședințele de judecată atât ale judecătorilor care profesează în civil, cât și în penal, indiferent de gradul de jurisdicție al instanței. Portalul instanțelor de judecată, acest loc unde am reușit să iau contact direct cu elemente procedurale, a constituit un alt mod prin care m-am apropiat și mai mult de acest domeniu. Înainte de a accede în profesia pe care mi-o doresc, am considerat oportun ca elevii să poată înțelege tainele acestui domeniu fantastic. Educația juridică este benefică, tocmai pentru ca elevii să aprofundeze concepte de:

1. Organizare judiciară, precum separația puterilor în statul de drept, ierarhia instanțelor și prezentarea instanțelor din județul Sibiu, modalitatea de admitere în fiecare profesie din domeniul dreptului;

Publicitate

2. elemente de Drept Penal: care este limita fină între licit și ilicit, care sunt principalele organe judiciare care pot lua anumite măsuri, precum și prezentarea, într-o manieră simplificată, a unor infracțiuni la care ar putea fi predispuși, atât în calitate de inculpați, cât și de persoane vătămate;
3. elemente de Dreptul Familiei: desfacerea căsătoriei, stabilirea filiației, adopția, precum și alte instituții care își găsesc aplicarea zi de zi.
Înțeleg să mă raliez opiniei fondatorilor educației juridice potrivit cărora, scopul imediat al acesteia este să familiarizeze elevii cu principalele reglementări (legale, statutare și regulamentare) ce se aplică în viața cotidiană.Scopul mediat este să promoveze supremația legii ca o condiție esențială pentru siguranța individului.

În România, în fiecare an, delincvența juvenilă se manifestă printr-o creștere semnificativă. Aceasta se datorează și necunoașterii anumitor situații care depășesc limita permisă de lege. Susțin necunoașterea situațiilor și nu a legii, deoarece în domeniul Dreptului există principii care statuează faptul că „Nimeni nu poate invoca necunoașterea legii” și „Nimeni nu își poate invoca propria turpitudine”. Tocmai acesta este scopul educației juridice: de a preîntâmpina apariția unor astfel de modele comportamentale.

Din perspectiva motivației de a desfășura acest proiect, aceasta este una foarte simplă: mereu mă întorc cu drag „acasă”, așa cum numesc eu acest Colegiu, îmi doresc să pot transmite măcar o parte din pasiunea mea față de Drept,  să îi pot informa pe colegii mei mai mici despre modalitatea de admitere, inclusiv la Facultățile de Drept din țară și, desigur, să le stârnesc interesul și celor care, poate, sunt indeciși cum va arăta drumul lor viitor(ex nunc). Sunt conștient de faptul că trebuie să mă ridic la înălțimea devotamentului cadrelor didactice care au creionat o „arhitectură” fantastică a acestei școli, o arhitectură bazată pe profesionalism, empatie, cunoaștere și dorință de a rămâne în inimile elevilor săi.

Direcțiunea Colegiului „Octavian Goga”, precum și cadrele didactice care își desfășoară activitatea, au înțeles importanța cunoașterii acestor domenii, încât, au primit cu brațele deschise, acest proiect care urmează să se desfășoare. Colegiul este renumit prin faptul că își dorește ca elevii să dobândească o cultură generală vastă, astfel încât, prin aceste ore, noi urmărim dezvoltarea cunoștințelor lor, precum și cunoașterea drepturilor, libertăților și obligațiilor. Educația juridică se va preda într-o manieră cât se poate de accesibilă, pentru o bună înțelegere. Pe lângă această bună colaborare cu cadrele didactice, pentru prezentarea părții practice a acestui domeniu, vor participa la anumite ore, profesioniști din domeniu, specializați în diferite ramuri ale acestuia: judecători din cadrul Judecătoriei Sibiu, grefieri din cadrul Judecătoriei Săliște și avocați din cadrul Baroului Sibiu. Le mulțumesc pe această cale pentru dorința de a se implica în acest proiect și de a-l transforma în ceva notabil.

Sunt foarte nerăbdător să particip la orele fiecărei clase, începând cu data de 9 noiembrie. Cu siguranță, va fi o experiență foarte interesantă, din care voi avea de învățat multe.

În încheiere, aș dori să readuc în lumină ceea ce Seneca afirma în urmă cu mult timp: „O parte a virtuții constă în învățătură, alta în exercițiu, trebuie de o parte să înveți, pe de alta să întărești prin practică ce ai învățat”.

O profesiune de credinţă şi onoare, aşa cum se cuvine unui absolvent de Goga care şi-a înţeles menirea şi, terminându-şi studiile, s-a întors la clasă, pentru a deveni, la rândul lui, un transmiţător de energie intelectuală pentru adolescenţii care îşi caută şi ei rostul. Într-o perioadă atât de frământată şi situată sub semnul impredictibilităţii, Mihai Văcaru-Sora ne-a demonstrat, prin orele pe care le-a ţinut în faţa elevilor de liceu, că performanţa nu e un cuvânt gol de conţinut pentru noi, cei care ne-am devotat acestui colegiu, ci este însăşi esenţa menirii noastre de dascăli, obiectivul fundamental al viziunii noastre despre educaţie.

E un alt moment pe care îl apreciem şi de care ne bucurăm peste măsură, şi sperăm că astfel de iniţiative vor continua, pentru că nu doar în Sibiu şi în alte oraşe din ţară, dar şi în străinătate există absolvenţi care au dus mai departe faima instituţiei noastre, devenind profesionişti excepţionali în domeniile lor. Îi aşteptăm cu braţele deschise, pentru că nimic nu e mai important pentru tânăra generaţie decât să aibă în faţa lor modele autentice care au reuşit în viaţă, semn că învăţătura poate duce oamenii la succes, acolo unde se poate spune, fără tăgadă, “omul sfinţeşte locul”.

E o invitaţie care sperăm să ajungă la cât mai mulţi absolvenţi de Goga

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: Poliția Sibiu are dublă măsură