12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Armata Română sărbătoreşte 162 de ani de existență a Statului Major al Apărării

Știri din Județ

Armata Română sărbătoreşte, la 12 noiembrie, Ziua Statului Major al Apărării.

Statul Major al Apărării este organismul superior de concepţie şi comandă al Armatei Române, care îndeplineşte, potrivit legii, un rol esenţial în pregătirea armatei şi a naţiunii române pentru apărare, conform www.defense.ro.

Corpul de Stat Major în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în Albumul Uniformele Armatei Române, 1930

𝟏𝟔𝟐 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐚 𝐒𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐌𝐚𝐣𝐨𝐫 𝐚𝐥 𝐀𝐩𝐚̆𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐢

La 12/24 noiembrie 1859, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 emis de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost creat Corpul de Stat Major General al Principatelor Unite, structură în care activau cei mai experimentați ofițeri, și a cărei misiune era aceea de a realiza concepția, coordonarea și organizarea întregului organism militar de la acea vreme. Practic, prin înființarea acestei structuri s-a atins apogeul transformării, modernizării și adaptării oștirii române la noile condiții istorice.

Marele Stat Major al Armatei, în Albumul Armatei Române, 10 Maiu 1902



În anii care au urmat, Corpul de Stat Major General avea să devină centrul de comandă al armatei române, care și-a dat proba focului în Războiul de Independență (1877-1878), și mai apoi în campaniile celor două războaie mondiale (1916-1919), respectiv (1941-1945).
În zilele noastre, un rol important i-a revenit Statului Major al Apărării odată cu începerea procesului de aderare a României la structurile NATO, dar și după 2004 când țara noastră a devenit membru cu drepturi depline al Alianței.

La mulți ani Statului Major al Apărării!



Text: Cosmin Roman

Statul Major Regal, în Albumul Uniformele Armatei Române, 1930

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri