1.2 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

O carte și un Memory Stick cu 12 filme pentru Sibiul Tradițiilor

Știri din Județ


Un volum în română și engleză, bogat ilustrat, și un Memory Stick cu 12 filme sunt ultimele produse realizate de specialiștii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, în cadrul proiectului cultural POP UP TRADIȚII, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sibiul este un loc de poveste, un spațiu aparte în care multe dintre tradițiile bunicilor și străbunicilor sunt încă vii în sufletele oamenilor și în lumeasatului. Concomitent însă, dinamismul prezentului îşi pune tot mai mult amprenta pe civilizaţia rurală, producând modificări ireversibile asupra patrimoniului tradițional și trecând obiceiuri în memoria latentă a comunităților. Pornind de la acest gând, specialiștii CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu marchează finalul proiectului cultural „Pop Up Tradiții”, prin două produse culturale, menite să asigure o privire în viitor pentru patrimoniul tradițional: un volum, dedicat publicului ce preferă să răsfoiască paginile unei cărți, și un Memory Stick pentru cei care se orientează spre informații din mediul digital.



Volumul bilingv „Sibiul tradiţiilor/ Sibiu. Living Traditions” propune o incursiune prin obiceiuri legate de viața omului, tradiții de peste an, specifice calendarului religios și agricol, și prin creațiile ce fac faima meșteșugarilor din arealul județului Sibiu. Cartea este dedicată publicului larg, specialiștilor în cultură tradițională, precum și străinilor care vor să descopere patrimoniul imaterial sibian, prin intermediul textelor și al imaginilor reunite în cele 108 pagini.

Obiceiuri binecunoscute – Udatul Ionilor de la Tălmăcel sau Viftania de la Rășinari, din Mărginimea Sibiului, cercetări dedicate muncilor de odinioară – precum seceratul manual al grâului în Țara Oltului, cântece vechi de pe Valea Hârtibaciului, rețete de nuntă de pe Valea Târnavelor sau tradiții revigorate precum Boul cu sunzuiene de la Topârcea – toate acestea se numără printre temele propuse de cele 12 filme, cu caracter documentar, reunite pe Memory Stick-ul Pop Up Tradiții. La fel ca expoziția online Pop Tradiții. Sibiu – Obiceiuri vechi pentru vremuri noi (https://www.traditiisibiene.ro/expo_pop_up/), acest Memory Stick vine să faciliteze accesul la informație digitală pentru publicul obișnuit cu mijloace moderne de comunicare.



CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu, a derulat, începând cu luna iulie, proiectul „Pop Up Tradiții”, propunându-și să asigure o nouă perspectivă asupra patrimoniului tradițional sibian, prin documentarea, arhivarea și experimentarea acestuia, prin diferite medii de comunicare. Acest proiectul cultural este cofinanțat de AFCN, fiind realizat în parteneriat cu Primăria Comunei Gura Râului, Primăria Orașului Săliște, Tribuna și Asociația Culturală Ceata.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri