spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

TRADIȚII: Viftania de la Rășinari

Știri din Județ

Publicitate

Pentru orășeni, anumite tradiții se regăsesc doar în cărți. Dar la Rășinari, acestea se mai păstrează în viața comunității. Sâmbăta dinaintea Floriilor este o tradiție specială: Viftania. Este o celebrare a vieții, a muncii și a credinței care îi are în centru pe copiii din sat.


Sâmbătă, copiii din Rășinari, unii în costume populare, s-au adunat la biserică. Preoții i-au binecuvântat și cu prapurile înaintea lor au plecat prin sat. Scopul călătoriei copiilor, cu preoții înainte, este de a strânge rămurele de sălcii de la marginea satului. Acestea vor fi dusa apoi la biserică și preoții le vor da după slujba de Florii oamenilor.

Deși vremea a fost rea sâmbătă, foarte mulți copii din Rășinari au participat la această tradiție veche de cel puțin 250 de ani, conform istoricilor. Viftania denumită și versul lui Lazăr este o cântare religioasă. Pe tot drumul de la biserică la locul cu sălcii și înapoi, copiii cântă repetitiv aceste versuri.

Sătenii s-au bucurat

Unii săteni au ieșit la porți să vadă alaiul de copii. Întrebați de semnificația acestei procesiuni dinaintea Floriilor, o bătrânică a spus: „Este versul lui Lazăr! Pe vremuri așa afla satul că mâine (duminică, n. red.) vin Floriile, apoi Paștele. Atunci treceau tot așa copii, mulți, mulți. Dar oamenii erau mulți și ei la porți. Acum e cam frig”.

Primarul comunei Bucur Bogdan a participat și el l-a eveniment. La Primărie, după periplul prin sat al copiilor, aceștia au fost așteptați cu apă și gustări. Apoi au dus crenguțele de sălcii în biserică, unde vor fi oferite duminică enoriașilor.

Superstițiile ramurilor de sălcii

În Rășinari, încă persistă susperstiții referitoare la ramurile de sălcii primite din biserică de Florii. Dacă acestea se usucă a doua zi este semn rău în lunile ce urmează. Un necaz se va abate peste familie. Dar dacă salcia stă verde câteva zile, oile pasc mai bine și se îngrașă, miei cresc sănătoși și familia are parte de prosperitate.

GALERIE FOTO: Sursa: Căpățînă Dumitru

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?