Nicu Ștefănuță obține modificări la legislația europeană pentru a facilita accesul la fonduri europene pentru cetățeni și firme (CP)

Știri din Județ

Nicu Ștefănuță transmite următorul comunicat de presă:

Europarlamentarul USR (Renew Europe) Nicu Ștefănuță este raportorul grupului Renew Europe pentru modificarea Regulamentului Financiar al Uniunii Europene. În această calitate, eurodeputatul a obținut o majoritate importantă la votul în Parlamentul European, după ce a propus Comisiei Europene o serie de modificări pentru a simplifica accesul cetățenilor și întreprinderilor mici și mijlocii la fonduri cu bani europeni.

În ședința plenară a Parlamentului European din 23 noiembrie 2021 s-au votat cu majoritate propunerile privind Regulamentul Financiar pe care Comisia Europeană va trebui să le ia în considerare când va elabora textul oficial de modificare, la începutul anului viitor.

Noul plan pe șapte ani pentru bugetul UE 2021-2027 și noile fonduri pe care le instituie în afara bugetului oficial al UE (în special PNRR) necesită o revizuire a Regulamentului Financiar. La începutul anului 2022, Comisia va face o propunere privind modul de adaptare a Regulamentului. Parlamentul influențează propunerea Comisiei, prezentând poziția sa în cadrul acestui raport, întocmit din proprie inițiativă.

„În România, 80 de miliarde de euro vor fi accesați în următorii șapte ani. Însă cetățenii și întreprinderile mici și mijlocii îmi spun: «dar noi nu vedem acești bani, aplicarea pentru fonduri europene este dificilă și complicată!». Birocrația va fi redusă la Bruxelles, dar România nu trebuie în niciun caz să fie mai catolică decât Papa și să impună reguli mai stricte, care doar îngreunează accesul la fondurile de care avem atâta nevoie”, declară Nicu Ștefănuță.

Europarlamentarul USR a negociat cu celelalte grupuri politice modificări importante care vor aduce îmbunătățiri substanțiale în arhitectura regulilor financiare privind controlul și implementarea bugetului european. Iată lista propunerilor lui Nicu Ștefănuță:

  • simplificări pentru beneficiarii fondurilor UE și, prin urmare, accesibilitate îmbunătățită pentru IMM-uri;
  • o respectare mai temeinică a Regulamentului privind condiționalitatea statului de drept;
  • proceduri mai rapide în perioade de criză;
  • raportarea Comisiei cu privire la rolul noilor resurse proprii în rambursarea datoriilor NGEU;
  • digitalizarea procedurilor;
  • o definiție europeană cuprinzătoare a conflictului de interese;
  • includerea metodologiilor de urmărire a cheltuielilor UE pentru schimbările climatice și pentru biodiversitate;
  • creșterea rolului Parlamentului European în luarea deciziilor și verificarea fondurilor fiduciare ale UE și îmbunătățirea vizibilității UE.

Nicu Ștefănuță este vicepreședinte al Uniunii Salvați România și a fost ales europarlamentar pe lista Alianței USR PLUS în 26 mai 2019.

Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, coordonator al Comisiei pentru Lupta Împotriva Cancerului și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele Știri