spot_img
10.1 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

De ce este important să reciclăm PLASTICUL

Știri din Județ

Publicitate

Plasticul este probabil cea mai folosită materie primă din industria alimentară, drept urmare, este deșeul cu cea mai mare “greutate” atunci când vine vorba de reciclare și ecologie. Populația are un mare cuvânt de spus în aceste procese, pentru ca poate contribui la un coeficient de reciclare din ce în ce mai mare pentru acest deșeu, însă din păcate mai sunt multe lucruri de învățat, potrivit ecotree.ro

Cum se reciclează corect plasticul?
Reciclarea plasticului este foarte importantă și trebuie luată în serios. Materialele plastice reprezintă o cantitate uriașă de deșeuri solide și durează secole pentru a se descompune în gropile de gunoi sau în ocean. Prin urmare, toate materialele plastice reciclabile ar trebui reciclate pentru a reduce poluarea, a conserva energia și mediul, scrie marathonepr.ro

Plasticul se reciclează mai greu decât crezi. Trebuie să clătești orice fel de mâncare și lichide (altele decât apa) din recipiente înainte de a le putea pune în coș. Dacă plasticul nu este curat ar putea contamina o încărcătură întreagă de materiale plastice, determinând centrul de reciclare să trimită întregul lot la un depozit de deșeuri.

Când reciclați sticle de plastic, verificați dacă pe etichetă se spune „zdrobiți pentru a conserva”. Dacă da, scoateți capacul și zdrobiți sticla răsucind de sus și apăsând în jos. După ce este zdrobit, așezați capacul înapoi pe sticlă, astfel încât să poată fi și reciclat.


Reciclarea plasticului


În cazul plasticului, se pot recicla următoarele ambalaje:

PET-urile,
folia de plastic (de exemplu, de la baxurile de apă),
găletușele de iaurt sau smântână,
lăzile și navetele,
caserolele transparente,
pungile alimentare,
sticlele de lapte,
sticlele de detergent lichid și balsam pentru rufe,
sticlele de șampon și balsam.
Nu se pot recicla următoarele elemente din plastic:

recipientele colorate (caserolele negre sau mate),
recipientele de plastic în care au fost substanțe chimice,
folia alimentară subțire transparentă de plastic,
pungile de plastic,
ambalaje tetra pack (cutii de lapte sau suc care arată ca hârtia).
Plasticul este, în mare parte, reciclabil. Procesul de reciclare a plasticului implică:

spălarea și eliminarea impurităților (etichete și capace) și a contaminanților;
măcinarea materialului;
tocarea materialului;
din nou, spălarea materialului;
uscarea materialului;
prelucrarea materialului în fulgi – materia primă pentru fibre textile sau alte ambalaje din PET sau alte tipuri de plastic.

Ce este plasticul?

Plasticul poate fi fie „sintetic”, fie “biologic”.

Materialele plastice sintetice sunt derivate din țiței, gaze naturale sau cărbune. În timp ce materialele plastice biologice provin din produse regenerabile precum carbohidrați, amidon, grăsimi și uleiuri vegetale, bacterii și alte substanțe biologice.

Marea majoritate a plasticului utilizat astăzi este sintetic datorită ușurinței metodelor de fabricație implicate în prelucrarea țițeiului. Cu toate acestea, cererea tot mai mare de rezerve de petrol limitate determină necesitatea unor materiale plastice mai noi, din resurse regenerabile, cum ar fi deșeurile de biomasă sau deșeuri de origine animală din industrie. Poți afla mai multe despre plastic aici.

Cum se produce plasticul?

Majoritatea plasticului utilizat astăzi este derivat prin următorii pași:

Extracția materiilor prime (în mare parte țiței și gaze naturale, dar și cărbune) – acestea sunt un amestec complex de mii de compuși care apoi trebuie prelucrați.
Procesul de rafinare transformă țițeiul în diferite produse petroliere – acestea sunt transformate pentru a produce substanțe chimice utile, inclusiv „monomeri” (o moleculă care este elementele de bază a polimerilor). În procesul de rafinare, țițeiul este încălzit într-un cuptor, care este apoi trimis la unitatea de distilare unde țițeiul greu se separă în componente mai ușoare numite fracțiuni. Unul dintre acestea, numit nafta, este compusul crucial pentru a produce o cantitate mare de plastic.

Cu toate acestea, există și alte mijloace, cum ar fi utilizarea gazului.
Polimerizarea este un proces în industria petrolieră în care gazele ușoare de olefină (benzină) precum etilena, propilena, butilena (adică monomerii) sunt transformate în hidrocarburi cu greutate moleculară mai mare (polimeri). Acest lucru se întâmplă atunci când monomerii sunt legați chimic în lanțuri.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda