spot_img
8.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Procurorii sibieni fac curățenie printre persoanele cu „pile fictive”, la Primărie sau Poliție

Știri din Județ

Publicitate

În ultima lună, județul Sibiu a fost ținta procurorilor și a altor organe de urmărire penală. Totul s-ar datora unor infracțiuni de trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență, respectiv, complicitate la cumpărare de influență.

Un nou caz a ieșit astăzi, la lumină! Un sibian este acuzat de către procurori că a pretins sume mari de bani unor apropiați, pentru a interveni pe lângă anumiți funcționari publici angajați la Primăria Sibiu, dar și la cea din Șelimbăr. Conform procurorilor, suspectul ar fi promis că poate să contacteze diverși funcţionari publici și i-ar putea determina să le remită certificate fiscale prin care să se ateste că nu figurează în evidențele organelor fiscale locale cu debite. Inculpatul a primit de la unul din cumpărătorii de influenţă suma de 7000 lei. Faptele s-au petrecut în luna august a anului trecut.

În cursul lunii noiembrie 2021, același suspect, având o firmă de fier vechi, a încercat prin diverse metode, să dețină monopolul comercial, forțând concurența să șteargă anunțurile postate on-line, cu privire la activitatea de colectare a fierului vechi. Și bărbatul nu s-a oprit aici, după nici două luni, acesta a săvârșit alte fapte: amenințare, șantaj și agresiune. Inculpatul este acuzat că a aflat că un amic al său nu reuşeşte să recupereze o datorie de 6.000 de lei de la o persoană. Ca urmare, împreună cu mai mulţi bărbaţi, au căutat persoana vătămată  pe care apoi au agresat-o fizic, spre a o determina astfel, prin constrângere, să procedeze la restituirea sumei menţionate. Totodată,  la sfârşitul anului 2021 prin amenințarea cu devoalarea unor fapte compromițătoare și cu acte de violență, îndreptate asupra sa şi asupra membrilor familiei, a determinat o altă persoană vătămată să renunțe la un proces civil desfăşurat în contradictoriu cu inculpatul şi să îşi diminueze pretențiile sale inițiale de la 10.000 de euro la 5000 euro.      

În cursul zilei de astăzi judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu a fost sesizat cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 zile.

Redăm mai jos comunicatul de presă:

Prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, în calitate de înlocuitor al purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 29.09.2021 organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu au fost sesizate prin denunţ cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență.
Prin ordonanţa din data de 13.01.2022 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, prev. şi ped.de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000 şi a 3 infracţiuni  de şantaj, prev. şi ped. de art. 207 alin.1 şi 3 C.penal.
În fapt , din probatoriul administrat rezultă următoarele:
În cursul lunii august şi respectiv noiembrie 2021 o persoană de sex masculin, susținând că îi sunt cunoscuți funcționarii publici din cadrul Direcției Fiscale Locale a Primăriei Municipiului Sibiu și respectiv din cadrul Primăriei Şelimbăr a promis că în schimbul unor sume de bani, pretinse de la cei doi cumpărători de influenţă, ar putea interveni pe lângă aceşti funcţionari publici și i-ar putea determina să le remită certificate fiscale prin care să se ateste că nu figurează în evidențele organelor fiscale locale cu debite. Inculpatul a primit de la unul din cumpărătorii de influenţă suma de 7000 lei.
În cursul lunii noiembrie 2021, aceeaşi persoană, administrator al unei societăţi comerciale de colectare a deşeurilor feroase, a constatat că pe site-ul OLX, alături de anunțurile sale cu privire la prestarea acestor activități, sunt postate și anunțurile altor două persoane care prestau activități de colectare a deșeurilor feroase și neferoase pe raza acestei unități administrativ-teritoriale. În acest context, prin  amenințări cu acte de violență a determinat persoanele vătămate să nu își mai facă reclamă serviciilor de colectare a deșeurilor feroase și neferoase prin intermediul site-ul OLX, ștergând anunțurile postate pe acest site, inculpatul urmărind obținerea unui folos material injust prin deținerea monopolului în municipiul Sibiu în privința desfășurării acestei activități comerciale.
În cursul lunii decembrie 2021, inculpatul a aflat că un amic al său nu reuşeşete să recupereze o datorie de 6.000 de lei de la o persoană. Ca urmare, împreună cu mai mulţi bărbaţi, au căutat persoana vătămată  pe care apoi au agresat-o fizic, spre a o determina astfel, prin constrângere, să procedeze la restituirea sumei menţionate.
Totodată,  la sfârşitul anului 2021 prin amenințarea cu devoalarea unor fapte compromițătoare și cu acte de violență, îndreptate asupra sa şi asupra membrilor familiei, a determinat o altă persoană vătămată să renunțe la un proces civil desfăşurat în contradictoriu cu inculpatul şi să îşi diminueze pretențiile sale inițiale de la 10.000 de euro la 5000 euro.      
În cursul zilei de astăzi judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu a fost sesizat cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 zile.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Sibiu, Serviciul de investigare a Criminalităţii Economice , al  lucrătorilor de poliţie din cadrul IGPR Direcţia Operaţiuni  Speciale şi IPJ sibiu Serviciul  Operațiuni Speciale.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.        

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului