12.9 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

Care sunt cele trei tipuri de reciclare?

Știri din Județ

Publicitate
Reciclarea este procesul de colectare a deșeurilor și procesarea lor în produse noi. Transformarea deșeurilor aruncate în gunoi în produse utile este benefică atât pentru comunitate, cât și pentru mediu. Procesul de reciclare poate fi de trei tipuri și fiecare tip include trei etape de bază. Primul pas este colectarea și separarea materialelor reciclabile din deșeuri. În a doua etapă, reziduul trece prin oricare dintre aceste trei proceduri și este transformat în materie primă. În etapa finală, materia primă se transformă din nou într-un produs finit. Acestea sunt trei tipuri de reciclare:

1. Reciclare mecanică

Una dintre cele mai utilizate metode la nivel global de a da reziduurilor noi utilizări este reciclarea mecanică. Această metodă este utilizată pentru reciclarea materialelor plastice, fie obținute din deșeuri industriale, fie din depozite casnice sau comerciale. Reziduurile sunt transformate mecanic în materiale noi, fără a le modifica structurile chimice.

Reciclarea mecanică este procesul de a face deșeuri de plastic utile prin procese precum măcinarea, spălarea, separarea, uscarea, regranularea și amestecarea. Polimerii rămân neafectați în acest proces și pot fi reutilizați din nou și din nou în același produs sau similar. Astfel de materiale plastice reciclate mecanic sunt folosite la fabricarea de saci de gunoi, podele, furtunuri, piese auto și pachete. Reciclarea mecanică este utilizată pe scară largă pentru poliolefine (PE și PP).

2. Reciclarea energiei

Metoda folosită pentru a transforma materialele plastice atât în ​​energie termică, cât și în energie electrică se numește reciclare a energiei. Procesul se realizează prin levier, prin incinerare și căldura este eliberată sub formă de combustibil. Deoarece acest proces de reciclare necesită puțin spațiu, poate diversifica matricea energetică și poate optimiza spațiul disponibil în orașele foarte populate. Deoarece nu este sustenabil financiar, necesită investiții mari și implicarea autorităților publice. Această metodă de reciclare este utilizată pe scară largă în Europa și Japonia.

În plus, reciclarea energiei este o soluție ecologică. Există catalizatori în instalațiile de incinerare a deșeurilor pentru a reține emisiile din procesul de reciclare a energiei. Miguel Bahiense, CEO Plastivida, Institutul Social și de Mediu pentru Materiale Plastice spune că:

„În anii ’70 și ’80, reciclarea energiei era considerată negativ, deoarece emisiile sale aveau efecte negative asupra mediului. Acum echipamentul de incinerare a devenit avansat și se asigură că emisiile sunt ecologice.”

  3.Reciclare chimică

Dintre toate tipurile de reciclare, reciclarea chimică este cea mai complexă metodă. În acest proces, structurile chimice ale materialelor plastice sunt modificate după reprocesarea acestora. Produsul final este produs pentru a fi utilizat ca materie primă în diferite industrii. De asemenea, poate fi folosit ca element de bază în fabricarea de noi produse din plastic. Este un proces costisitor și necesită o cantitate mare de plastic disponibil.

Potrivit lui Miguel Bahiense, CEO-ul Plastivida, procesul de reciclare chimică este încă în curs de dezvoltare. Așa că este prea devreme să vorbim despre potențialul său. Reciclarea chimică în loc să înlocuiască energia și metodele mecanice, propune soluții alternative la aceste procese”. El a spus „Procesul de reciclare chimică există doar în laboratoare și nu ne putem referi la el ca la un lucru din lumea reală. Acest proces este încă în fazele sale incipiente de dezvoltare. Este un proces complex și necesită o mare dezvoltare tehnologică.”

ARTICOL SUSȚINUT DE ADI ECO SIBIU

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri