spot_img
9.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Raluca Turcan, discuție cu prefectul județului Sibiu despre sprijinirea refugiaților din Ucraina și recalcularea facturilor la energie electrică și gaz (CP)

Știri din Județ

Publicitate

Președintele PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan a transmis următorul comunicat de presă:

Am discutat astăzi cu prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, detaliat, două dintre subiectele în legătură cu care sibienii au, pe bună dreptate, așteptări foarte mari: sprijinirea refugiaților din Ucraina și recalcularea facturilor la energie electrică și gaz. Avem datoria de a impune instituțiilor din județ ritmul pe care îl așteaptă locuitorii, mai ales că acum, în ambele situații, problema asigurării cadrului legal a fost rezolvată.

Temeiul legal de acțiune în sprijinul refugiaților a fost aprobat pe 27 februarie (hotărârea cu privire la sprijinirea de către statul român a cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, respectiv hotărârea care modifică prevederile în materie de azil), iar efectul imediat a fost convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și deschiderea dialogurilor cu reprezentanții societății civile – ca în mai toate cazurile, cel mai bun partener al instituțiilor statului.

La această oră există oferte concrete de locuri de cazare centralizate la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției – începând cu cele 80 ale Universității Lucian Blaga, continuând cu cele câteva sute oferite de Direcția pentru Tineret și Sport și cu cele private.

Mă alătur apelului prefectului ca persoanele care dispun de astfel de spații si care pot si doresc să sprijine demersul, să-și declare disponibilitatea la adresa de email cjcci@isusibiu.ro sau la telefon 0269/211212. La fel și cei care găzduiesc deja refugiați. Este singura formă, normală de altfel, ca refugiații să beneficieze de drepturile pe care le au pe teritoriul României.

Am discutat cu prefectul în mod distinct despre implicarea ONG-urilor și, exact ca el, nu pot decât să remarc din nou gradul de implicare și rapiditatea tuturor acestora. Societatea civilă sibiană a făcut deja, direct, foarte mult pentru refugiați și am încredere că, împreună cu instituțiile statului vom putea contina sprijinirea oamenilor din Ucraina. Fiindcă, din păcate, din toate informațiile, greul abia începe.

Recalcularea facturilor la energie electrică și gaz este reglementată la nivel guvernamental și este cea mai concretă formă de sprijin a statului în fața acestei situații. Prefectul județului a transmis instituțiilor care pot beneficia de mecanismul de recalculare, pașii.

De altfel, pentru a veni în sprijinul lor, am trimis în calitate de parlamentar nu mai puțin de 11 mii de scrisori electronice spre conducerile instituțiilor de cultură, spitalelor, școlilor, întreprinderilor mici și mijlocii din județul Sibiu, reprezentanților cultelor religioase și furnizorilor de servicii sociale. I-am informat ce drepturi au și ce trebuie să facă pentru a beneficia de ele.

Prefectul județului m-a asigurat că transmiterea mecanismelor de recalculare către potențialii beneficiari rămâne între prioritățile sale la fel cum, de altfel, și eu voi continua să îi încurajez pe reprezentanții organizațiilor care se califică să aplice pentru a li se aplica recalcularea.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor