spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Doar în luna MAI sibienii pot face paşaport!

Știri din Județ

Publicitate

Războiul din Ucraina se pare că a creat o stare de panică multor români. Prefectura crede că de vină pentru valul de cereri este ridicarea restricţiilor şi sărbătorile pascale. Serviciile de paşapoarte din toată ţara sunt asaltate de cei care doresc să facă un paşaport nou sau să schimbe cel vechi. Programarea se face exclusiv online pe siteul epasapoarte.ro. Doar că acest site cade frecvent zilele acestea din cauza miilor de români care îl accesează pentru programări.

Reporterul SIBIU INDEPENDENT a încercat multe minute până a reuşit accesul pe site şi locuri libere mai sunt doar în luna mai după data de 10. Dar aceste locuri se ocupă rapid de la un minut la altul. Mai mult, în timpul completări formularului de programare siteul întrerupe conexiunea datorită traficului prea mare.

Acum două luni, spre exemplu, o programare în judeţul Sibiu se putea face şi cu o zi – două înainte.

Pe prima pagină a site-ul de programări online pentru paşapoarte scrie:

„Informăm cetățenii că cererile de eliberare a pașapoartelor pot fi depuse, în țară, la ORICARE serviciu public comunitar de pașapoarte. În situația în care nu mai sunt locuri disponibile pentru programare în perioada dorită (de ex. în cazul S.P.C.P. București, Ilfov, Suceava), puteți verifica disponibilitatea la județele limitrofe (de ex. S.P.C.P. Giurgiu, Călărași, Teleorman, Ialomița, respectiv Botoșani).”

Şi în judeţele limitrofele Sibiului situaţia programărilor este la fel de proastă cu timp de aşteptare de cel puţin o lună.

Oficialii spun că de vină este ridicarea restricţiilor…

”Comparativ cu perioada similară a anului 2019, numărul solicitărilor de eliberare a pașapoartelor s-a dublat. Printre factorii determinanți se situează și mediatizarea relaxării măsurilor restrictive impuse de pandemie, precum și aproprierea sărbătorilor pascale, respectiv de vacanță a elevilor. Trebuie luat în considerare și faptul că numărul actual al cererilor se suprapune cu programările deja efectuate, prin raportare la posibilitatea cetățenilor de a efectua o programare valabilă cu cel mult trei luni înainte de data dorită”, a transmis pentru SIBIU INDEPENDENT, reprezentanţii Prefecturii Sibiu, instituţia care are în coordonare Serviciul de Paşapoarte la Sibiu.

În judeţul Sibiu, în această perioadă cererea de paşapoarte s-a dublat faţă de anul 2019, când nu era pandemie şi lumea circula liber.

Sibienii spun altceva

Am stat de vorbă cu mai mulţi sibieni care ieşeau de la Serviciul de Paşapoarte săptămâna trecută. Majoritatea au spus că au făcut cerere pentru paşaport pentru că nu aveau sau era expirat. Motivaţia invocată pentru obţinerea paşaportului a fost la foarte mulţi războiul din Ucraina şi frica posibilei extinderi a acestuia în România.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…