spot_img
8.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Camera de Comerţ a nimănui

Știri din Județ

Publicitate

De câteva luni de zile, „buba” de la Camera de Comerţ Sibiu a explodat în public. Asta după ce anul trecut, fostul preşedinte Gheorghe Aldea s-a supărat pe directorul de atunci, Eugen Iordănescu. Cei doi păreau, ani de zile, fraţi de cruce la Camera de Comerţ Sibiu. Apoi s-a rupt „lanţul de iubire”. Şi Aldea a început războiul, inclusiv prin justiţie. Iar Iordănescu nu se lasă mai prejos.

Departe de mine vreo simpatie pentru cei doi. Ştiu fiecare ce hram poartă şi cum au făcut avere în Sibiu. Dar cum scandalul a ajuns în instanţă şi subiectul nu se „linişteşte”, devine tot mai interesant de urmărit. Totuşi, să nu uităm, că această Cameră de Comerţ Sibiu este o entitate privată, făcută de unele firme. Aceste firme aderă la Cameră, plătesc cotizaţii şi prin intermediul ei au unele beneficii. La Sibiu pot exista un număr nelimiat de Camere de Comerţ. Există şi altele, mai ales bi-laterale făcute cu firme din alte ţări.

Numărul mic de membri al Camerei de Comerţ Sibiu ar trebui să nu genereze prea mult interes public pentru această instituţie privată. Totuşi sumele vehiculate în interiorul instituţiei sau din alte surse, inclusiv publice, prin intermediul instituţiei, trebuie să ne dea de gândit. Pentru că nu se certau doi „grei” din economicul sibian pentru ceva nesemnificativ. Cearta lor este pe bani, foarte mulţi bani. Cum ar zice o bunică „nu la mai ajunge maică”. Aşa este. Unora nu le mai ajunge.

Dar scandalul de la Camera de Comerţ Sibiu reflectă o stare de fapt a mediului de afaceri din judeţul Sibiu.

În primul rând sunt dezgustat de atitudinea unor oameni de afaceri sibieni, nu neapărat membrii ai acestei Camere de Comerţ, care s-au îmbogăţit în ultimii 30 de ani din afaceri cu statul, mai mult sau mai puţin oneste. Vorba noastră „Hoţul neprins este negustor cinstit”. Dar cine să îl prindă? Procurorii şi judecătorii care jucau poker joi seara cu ei? Sau cei care stăteau la băute şi primeau cadou maşini şi bijuterii? Şi uite cum în anul de graţie 2022, la Sibiu, avem potenţi oameni de afaceri „cinstiţi”.

Te-ai aştepta, dacă au reuşit să îşi „cureţe” trecutul deloc onest, să tacă acum şi să îşi vadă de afacerile curente, curate. Dar nu se pot abţine. Pentru că dacă o viaţă ai furat, abuzat de relaţii şi ai profitat de semeni şi angajaţi, nu te poţi abţine să nu o faci şi la bătrâneţe sau să îţi înveţi copiii să facă la fel ca tine în afaceri.

Îmi amintesc şi acum suferinţa şi anii de procese purtate de o profesoară din Sibiu, moştenitoarea de drept a faimosului om de afaceri interbelic Floaşiu. S-a judecat femeia ani buni şi cu multe presiuni asupra ei a reuşit să intre în posesia de drept a proprietăţii sale. Ce nervi pierduţi, ce bani irosiţi, câte umilinţe îndurate. Mai ştiţi domnule Aldea cine i le provoca?

Nu este unicul caz. Ştiu mulţi moştenitori care au abandonat procesele pentru că nu au mai suportat. În faţa nesimţirii şi a sistemului clientelar este greu să ţii piept. Şi să văd acum, alde ăştia care vin şi se dau rotunzi cu onestitatea lor, îmi vine să îi scuip. Dar nu mă cobor la nivelul lor grobian. Şi nu dau nume pentru că sunt mulţi în Sibiu de aceeaşi teapă. Oameni care şi acum plătesc jurnalişti locali să le facă jocurile de culise. Oameni care ameninţă, care au relaţii puternice în justiţie, poliţie şi politică şi care par de neclintit. Oameni care au clădit imperii de afaceri, au pus mâna pe fabrici, clădiri, resurse în moduri extrem de dubioase. Oameni care au făcut ce au vrut din Sibiu mulţi ani la rând.

Oameni care încă nu se potolesc. Şi de ce s-ar potoli? Dacă le-a mers 30 de ani, cine îi poate opri acum? Justiţia? O glumă la Sibiu. ANAF? O altă glumă naţională. Acesta este adevăratul motiv pentru care mulţi alţi oameni de afaceri oneşti nu pot progresa la Sibiu. Sau pleacă în afară. Acesta este motivul pentru care scandaluri ca cel de la Camera de Comerţ Sibiu există. Şi nu va fi ultimul. Doar că „greii” Sibiului vor încerca să bage totul sub preş… din nou. Şi uite aşa avem Camera de Comerţ a nimănui în judeţul afacerilor nimănui….

Publicitate

3 COMENTARII

  1. “La Sibiu pot exista un număr nelimiat de Camere de Comerţ.”
    LEGE nr. 335 din 3 decembrie 2007, Articolul 7, (2) La nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti poate funcţiona o singură cameră de comerţ.
    deci?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri