spot_img
14.2 C
Sibiu
miercuri, 08 mai, 2024
spot_img

Virus extrem de periculos depistat la Cârța și Arpașu de Sus

Știri din Județ

Publicitate

Autoritățile sibiene sunt în alertă după ce au depistat un virus extrem de periculos pe raza localităților Cârța și Arpașu de Sus. Este vorba despre septicemie hemoragică virală (S.H.V.) la păstrăvi.

Publicitate

Septicemia hemoragică la pești este o boală infecțioasă cauzată de agentul patogen viral Piscine novirhabdovirus-în absența unei traduceri în spaniolă-, un microorganism aparținând familieiRhabdoviridaecare poate fi letală pentru gazdele pe care le infectează.

Peștii bolnavi prezintă semne nespecifice de boală care, în special la larve, pot duce la moarte în 100% din cazuri.

Buletinul de analiză emis, ca urmare a recoltării și analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală – Laborator Național de Referință (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv.

Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză,curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori.

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite de apă fiind lăsate pe uscat.

Zonă de protecție în jurul focarului este stabilită pe o raza de 5 km, cuprinzând localitățile Cârța, Nou Român, Arpașu de Jos, Scoreiu și o zonă de supraveghere, cu o raza de 10 km, care include localitățile Colun, Glâmboaca, Fofeldea, Ilimbav, Săsăuș, Arpașu de Sus, Cârțișoara, Sărata, Porumbacu de Josdin județul Sibiu precum și localitățile Ucea și Victoria, din județul Brașov.

Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și  testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în  amontele și avalul bazinelor afectate de boala).

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol oprobă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcția SHV.

Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat azi, precum și măsurile dispuse la suspiciune se mențin până la închiderea focarului de boală, conform legislației sanitare veterinare in vigoare.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Buna ! Am citit cu atentie acest articol si cu mirare am descoperit ca referitor la impactul pe care il are acest virus,aceasta boala a pestelui asupra populatiei ,nu ati scris nimica.N-ar strica sa va informati corect si sa veniti cu alt articol in completarea astuia , sa faceti in asa fel incat sa linistiti toti consumatorii de pastrav din fermele piscicole caci de altfel consumatorii isi imagineaza ca o sa se imbolnaveasca cumplit din acest peste si unii chiar isi arunca la tomberon si rezervele pe care le au in congelatoare.Sper ca am fost bine inteles si cred ca acesti consumatori trebuie sa fie bine informati! Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Claudiu Niculescu a plecat de la Șelimbăr

Ultimul meci acasă pentru CSC Șelimbăr