12.3 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Războiul declaraţiilor între arhitectul Găvozdea şi Primăria Sibiu continuă: acum despre Cibin

Știri din Județ

De câţiva ani există o serie de declaraţii periodice dure la adresa proiectelor Primăriei Sibiu făcute de arhitectul Alexandru Găvozdea. Acesta a fost preşedintele filialei locale a Ordinului Arhitecţilor, iar din 2018 a organizaţiei naţionale profesionale. Găvozdea a criticat recent amplul proiect început de Primăria Sibiu de amenajare a malurilor râului Cibin. Acesta a declarat că asistăm la „eșecul în protejarea ecosistemului râului pe care a fost construit orașul”. El a adus mai mult contra-argumente acestui proiect tehnic la Conferința Ape pentru comunități durabile, desfăşurată la Bucureşti la mijlocul lunii aprilie.

Nu este clar dacă opiniile exprimate de arhitectul Găvozdea sunt ale OAR sau personale. Mai ales că în anii 2006-2008, Ordinul Arhitecţilor din România alături de Universitatea de arhitectură Ion Mincu făcea mai multe propuneri de amenajare a malurilor râului Cibin, similare cu cel implementat la ora actuală.

În comunicatul trimis de Primăria Sibiu, după ce afirmaţiile arhitectului Găvozdea au fost publicate de ziarul Turnul Sfatului, pe lângă o serie lungă de argumente tehnice, apare, la final, şi o aluzie la motivele reale ale războiului între arhitect şi Primăria Sibiu. Cei din administraţie amintest de interesul direct al arhitectului în proiectul construcţiei unei clădiri de birouri în mijlocul centrului istoric pe strada Xenopol, deşi majoritatea cetăţenilor şi specialiştilor se opun acestuia: „Înțelegem faptul că orice proiect, indiferent dacă este demarat de o administrație locală sau de mediul privat, este perfectibil, un exemplu în acest sens fiind și documentația urbanistică elaborată pentru ridicarea unei noi clădiri pe strada A.D. Xenopol, din centrul istoric al Sibiului, care a generat numeroase discuții în spațiul public, deși anvergura acestui proiect este mult mai mică decât amenajarea malurilor Cibin, și pe care dl arhitect Găvozdea îl susține în mod categoric, contrar opiniilor multor cetățeni și specialiști” se arată în comunicatul Primăriei Sibiu.

Primăria Sibiu reacţionează ferm la declaraţiile arhitectului

Redăm mai jos comunicatul Primăriei Sibiu referitor la afirmaţiile făcute de preşedintele OAR, arhitectul sibian Alexandru Găvozdea:

Proiectul demarat de municipalitate care vizează crearea unui traseu pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin este un proiect important de transformare a râului Cibin dintr-o barieră naturală, care traversează și fragmentează orașul, într-un culoar sigur de mobilitate alternativă, cu păstrarea caracterului și cadrului natural al acestuia.

Referitor la afirmațiile domnului arh. Alexandru Găvozdea, privind modul de elaborare a proiectului tehnic aferent acestui obiectiv, precum și „eșecul în protejarea ecosistemului râului pe care a fost construit orașul” pentru o corectă informare a cetățenilor Sibiului, venim cu o serie de lămuriri:

În cadrul procedurii de achiziție pentru elaborarea proiectului tehnic, nu s-a aplicat criteriul „prețul cel mai scăzut” ci s-a avut în vedere contractarea „celei mai avantajoase oferte din punct de vedere tehnico-economic”.

În cazul factorilor de evaluare, a fost punctată experiența următorilor specialiști: manager proiect, specialist amenajări hidrotehnice, arhitect atestat OAR, urbanist peisagist, urbanist RUR monumente istorice, inginer proiectant drumuri, inginer proiectant instalații electrice. Pe cale de consecință, afirmațiile dlui Găvozdea potrivit cărora „proiectul a fost făcut de ingineri de drumuri, care, bineînțeles că nu se pricep la lucrul acesta” și „dacă nu sunt implicați specialiștii, calitatea – din păcate – lipsește cu desăvârșire” sunt complet eronate și tendențioase, echipa elaboratoare fiind formată din specialiști care au asigurat funcționalitatea completă a proiectului (urbaniști, peisagiști, arhitecți, etc).

Soluția selectată pentru amenajarea pistei pentru biciclete a urmărit asigurarea unei invaziuni minime în albia râului și păstrarea pe cât posibil a caracterului natural al acesteia. Din acest motiv au fost utilizate palplanșele pentru asigurarea stabilității terenului, încastrate la suprafață în grindă de coronament din beton cu dimensiunile de 50X70 cm., pentru a nu fi necesare fundații masive din beton. Palplanșele reprezintă soluția cea mai versatilă și mai puțin invazivă folosită pentru proiecte majore și reprezentative de-a lungul cursurilor de ape.

Următoarele afirmații din articolul publicat (în publicaţia Turnul Sfatului, n. redacţiei) dezinformează opinia publică cu privire la realizarea de ziduri masive de beton de peste 2 – 3 metri: „cu costul unor pereți de sprijin din beton de doi-trei metri înălțime, care fac ca toată această intervenție într-un râu care, de bine de rău, nu era prea agresat cu betoane să fie puțin anacronică”, în condițiile în care, porțiunile unde este necesară asigurarea stabilității malului cu zid de sprijin din beton reprezintă sub 10% din lungimea totală a traseului, respectiv în porțiuni limitate, unde terenul prezintă riscuri de alunecare.

Soluția propusă a urmărit să abordeze râul ca pe un coridor verde, prin crearea relației dintre natural și antropic, prezentă în apropierea râului. Astfel, pentru protejarea biodiversității a fost realizat și un proiect de specialitate de amenajare peisagistică, fiind prevăzută plantarea a peste 300 de sălcii pe cursul râului pentru a păstra identitatea actuală de „coridor al sălciilor”, dar și vegetație joasă specifică.

ÎN CONCLUZIE, proiectul tehnic aferent acestei investiții a fost elaborat de o echipă de specialiști atestați, selectați prin procedură de achiziție deschisă tuturor firmelor de profil interesate (naționale și internaționale) și avizat ulterior de toate instituțiile abilitate (Agenția pentru Protecția Mediului, Administrația Bazinală de Apă, Direcția Județeană de Cultură, etc.).

Nu în ultimul rând, afirmațiile recente ale domnlui arhitect Găvozdea arată și lipsa de implicare reală a specialiștilor externi în cadrul acestui proiect de importanță strategică pentru municipiu, în condițiile în care, în cadrul procedurii de evaluare de mediu, proiectul tehnic a fost public și disponibil tuturor pentru transmiterea de observații și/sau propuneri. Cu toate acestea, nici domnul arhitect, nici alți specialiști nu au transmis propuneri sau recomandări, preferând să rămână actori pasivi în acea etapă, dar să devină vocali mai recent în mediul public.

Înțelegem faptul că orice proiect, indiferent dacă este demarat de o administrație locală sau de mediul privat, este perfectibil, un exemplu în acest sens fiind și documentația urbanistică elaborată pentru ridicarea unei noi clădiri pe strada A.D. Xenopol, din centrul istoric al Sibiului, care a generat numeroase discuții în spațiul public, deși anvergura acestui proiect este mult mai mică decât amenajarea malurilor Cibin, și pe care dl arhitect Găvozdea îl susține în mod categoric, contrar opiniilor multor cetățeni și specialiști.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri