spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

8 mai – Ziua Mondiala a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii

Știri din Județ

Publicitate

Astăzi marcăm Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii, respectiv 159 de ani de când a luat fiinţă prima structură a Crucii Roşii, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii care avea ca principală misiune întrajutorarea răniţilor de pe câmpul de luptă.

A fost aleasă data de 8 mai pentru că este ziua de naştere a lui Henry Dunant, cel care a avut ideea de a înfiinţa o structură neutră care să acorde ajutor umanitar victimelor de pe câmpul de luptă indiferent din ce tabără provin.

„Noi, la Sibiu am marcat această zi, aşa cum ne şade mai bine, adică prin muncă şi prin organizarea concursului Sanitarii Pricepuţi, fază judeţeană, concurs care are loc în România din anul 1962. Este un concurs prin care elevii şi liceeni, sub îndrumarea profesorilor de biologie şi a voluntarilor noştri, îşi etalează cunoştinţele de acordare a primului ajutor. Suntem foarte impresionaţi, ca în fiecare an, de entuziasmul cu care ei participă la acest concurs. Mulţi dintre ei devin în timp voluntari ai Crucii Roşii.

Anul acesta au participat 20 de echipaje de la gimnaziu şi de la liceele din judeţ iar clasamentul a fost următorul:

La gimnaziu:
locul 3 : Sc. Gimnazială I.L Caragiale Sibiu
locul 2 : Colegiul Nat. O.Goga Sibiu
locul 1: Colegiul Nat. Gh.Lazar Sibiu

Iar la liceu:
locul 3 : Liceul Teoretic Gustav Gundisch Cisnadie,
locul 2 – Col. Nat. Gh.Lazar Sibiu
locul 1 : Col.Nat.O.Goga Sibiu

Felicitări tuturor şi la mulţi ani voluntarilor, angajaţilor şi membrilor de Cruce Roşie care fac posibilă misiunea noastră umanitară.

Mulţumim partenerilor noştri care au făcut posibilă o bună derulare a acestui concurs: Consiliul Judeţean Sibiu, Sala Polivalentă Transilvania, Inspectoratul Şcolar dar şi tuturor voluntarilor implicaţi.” Raluca Morar, Director, Crucea Roşie Sibiu

Comunicatul de la sediul central al Crucii Roşii Române:

În fiecare an, în data de 8 mai, marcăm Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii pentru a sărbători dedicarea şi impactul a milioane de voluntari care oferă ajutor în comunităţile lor.

Fie că vorbim despre pandemia COVID-19, de evenimente meteorologice severe, de conflicte armate, de crize sau dezastre, acestea nu au cruţat practic pe nimeni în ultimii doi ani şi au afectat cel mai mult persoanele vulnerabile. Cu toate acestea, nu trebuie să căutăm prea departe pentru a găsi şi a fi inspiraţi de acte de bunătate.

În această perioadă tulbure, sute de mii de persoane s-au înscris în Societăţile Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie pentru a face voluntariat în comunităţile lor – o reţea care numără acum aproape 15 milioane de persoane.

Într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România a declarat: ” Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii recunoaşte munca noastră pentru a face România şi lumea întreagă un loc mai bun pentru fiecare. În ultimele luni, comunităţile locale au ajutat în mod admirabil pe refugiaţii din Ucraina. Voluntarii Crucii Roşii Române sunt mereu la punctele de frontieră şi în centrele de refugiaţi, pentru a oferi protecţie, sprijin, informaţii şi articole de primă necesitate. Sunt mândră de mobilizarea umanitară pe care o văd în ţara noastră! Generozitatea societăţii româneşti mă face să cred în puterea binelui.”

Bunătatea şi Umanitatea se numără printre cele mai puternice instrumente pe care le avem în încercarea de a rezista impactului dur al conflictelor, al schimbărilor climatice, al COVID-19, de a aduce speranţă şi pentru a produce schimbare.

Mişcarea de Cruce Roşie şi Semilună Roşie este formată din Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi 192 de Societăţi Naţionale. Voluntarii sunt primii care răspund nevoilor, lucrând neobosit pentru a-i sprijini pe cei mai afectaţi. Aceştia se află pe teren în locurile afectate de dezastre şi conflicte, verificând vecinii şi străinii, conducându-i spre siguranţă şi îngrijire, acordând primul ajutor şi distribuind materiale umanitare esenţiale. Sunt oameni care, în mod obişnuit, îi pun pe ceilalţi pe primul loc.

În România, în decurs de un an, voluntarii Crucii Roşii Române au ajutat 1,5 milioane de persoane în timpul pandemiei COVID-19, prin intervenţia în situaţii de urgenţă, acordând şi predând primul ajutor şi sprijinind persoanele vulnerabile prin programe sociale.

În cea mai recentă criză umanitară, voluntarii şi personalul angajat al Crucii Roşii Române au oferit ajutor umanitar de urgenţă pentru 500 000 de persoane care au fugit din calea conflictului armat din Ucraina: mese calde, asistenţă medicală specializată, asistenţă psiho-socială, sprijin financiar, activităţi de socializare şi educative pentru copii, serviciul de restabilire a legăturilor de familie, transport umanitar peste graniţă.

„În fiecare zi, personalul şi voluntarii Crucii Roşii văd la faţa locului cum bunătatea alungă suferinţa, aduce alinare, luminează cele mai întunecate momente şi redă demnitatea. În mijlocul atâtor greutăţi, pierderi şi incertitudini, încurajăm oamenii din întreaga lume să creadă în puterea binelui şi să continue să dea dovadă de bunătate.” a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roşie Română.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri