spot_img
15.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img
Array

Primăria Sibiu a depus încă patru proiecte pentru obținerea finanțării nerambursabile din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență

Știri din Județ

Publicitate

Astăzi s-au deschis apelurile pe Componenta 10 a Planului Național pentru Redresare și Reziliență, dedicată autorităților publice locale și deja am depus 4 proiecte pentru obținerea finanțării europene nerambursabile. Avem însă pregătit un întreg portofoliu de proiecte și așteptăm doar deschiderea apelurilor și pe alte componente pentru a putea solicita finanțarea. În total, până în prezent, am depus 13 proiecte în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență, atât pe Componenta 5, cât și pe Componenta 10, în valoare totală de 50,57 de milioane euro” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

Au fost depuse două proiecte dedicate transportului public:

  • Achiziția a 36 de autobuze electrice care vor asigura transportul în municipiul Sibiu și celelalte 9 localități învecinate care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu. Pe lângă autobuze, se prevede achiziția a 48 de stații de încărcare a acestora.

Este inclusă și cumpărarea a 71 de stații de încărcare a autovehiculelor electrice care vor putea fi utilizate de publicului larg, dintre care 45 vor fi amplasate în municipiul Sibiu, iar restul în celelalte 9 localități partenere.

Valoarea totală a acestor investiții care vor fi realizate în parteneriat, de către ADI Transport Metropolitan Sibiu, depășește 25,2 milioane de euro.

  • Achiziția și instalarea unui sistem de prioritizare în trafic a transportului public (ITS – intelligent transportation service) în 15 intersecții semaforizate din Sibiu, situate pe cele mai aglomerate artere. Concret, cu ajutorul unor echipamente digitale și a unui software specializat, autobuzele care ajung în intersecția semaforizată vor primi mai repede culoarea verde la semafor, scurtându-se astfel timpii de așteptare în trafic. Se va asigura astfel respectarea mai riguroasă a programelor de circulație a autobuzelor și creșterea mobilității cu transportul public. În cadrul aceleiași investiții se vor achiziționa și instala sisteme de afișaj digital în încă 20 de stații de transport public, pentru informarea călătorilor. Valoarea acestui proiect se ridică la 1,28 milioane de euro.

Alte două proiecte depuse astăzi vizează realizarea unor documente urbanistice importante:

  • Actualizarea Planului Urbanistic General al Sibiului, o acțiune deja în curs, contractul fiind semnat de Primăria Sibiu în decembrie 2020, cu termen de finalizare 3 ani. Valoarea totală a proiectului depus pentru obținerea finanțării nerambursabile este de aproximativ 770.000 de euro, suma maximă alocată municipiilor reședință de județ.
  • Realizarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru o zonă construită protejată din centrul istoric al Sibiului și anume Piața Mare și Piața Mică, în format digital GIS. Având în vedere fondurile limitate disponibile, s-a ales realizarea PUZ CP-ului pentru această zonă mai restrânsă, dar importantă a centrului istoric. Planul Urbanistic Zonal CP – centrul istoric 2 va include, printre altele: ridicări topo, studii istorice, studii de fundamentare, etc. Suma pe care Primăria Sibiu a solicitat-o ca finanțare nerambursabilă pentru realizarea documentului este de 93.000 Euro, acesta fiind suma maximă alocată pentru acest tip de investiții pentru fiecare unitate administrativ-teritorială.
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri