Bărbatul în vârstă de 53 de ani, ce s-a dezechilibrat de pe trotinetă, în timp ce se plimba pe o alee din Parcul Sub Arini din Sibiu, a murit. Nefericitul eveniment s-a petrecut în data de 19 mai.
În urma impactului, bărbatul a suferit un traumatism cranio cerebral grav, fiind găsit în stop cardio-respirator. După mai multe zile în care a fost în comă, acesta a decedat. Totuși, familia sa a fost de acord pentru a-i fi prelevate organele.
La procesul de prelevare a organelor a participat o echipă de medici din București, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki, care a prelevat ficatul și o echipă de medici din Cluj Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, coordonată de Dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care a prelevat rinichii. De asemenea, a mai fost prelevată și corneea, procedură efectuată de către Dr. Dorina Elena – Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu. Echipele de medici au sosit luni, în jurul orei 22.00.
“După ce contextul pandemic din ultimii doi ani a afectat procesul de prelevare de organe, am reluat acestă activitate datorită gestului de mare umanitate și grijă pentru semeni făcut de familia pacientului. Dincolo de procedurile medicale și procesul complex, care implică decizii și coordonare perfectă, ceea ce contează este salvarea de vieți omenești. Cel mai mare merit aici îl are familia pacientului iar cuvintele sunt prea puține pentru a descrie emoția și încărcătura unui astfel de gest. Mulțumim din suflet familiei donatorului. De asemenea, mulțumesc colegilor mei pentru implicare și echipelor de prelevare, pentru profesionalism”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant
Ați scris: „totuși s-au prelevat organe” în urma decesului. Trebuia scris din fericire prin prelevarea organelor au putut fi salvate vieți. Din păcate mentalitatea românească stă în calea ptelevării de organe. Soțul meu a fost pe o listă de asteptare, nu a avut noroc….