La o lună de zile de la demararea lucrărilor de refacere a infrastructurii de drumeție din județul Sibiu, reprezentanții Programului „Anii Drumeției” anunță finalizarea lucrărilor pe cinci dintre traseele asumate în cel de al doilea an de implementare. Traseele de drumeție pedestră reamenajate se află în zona Munților Cindrel:
- Cisnădioara – Valea Argintului – Poiana Trandafirilor (Rosengarten) (marcaj triunghi albastru)
- Cisnădioara – Vf. Măgura – Poiana Trandafirilor (Rosengarten) – Cătun Prislop – Rășinari (marcaj cruce albastră)
- Cisnădie – Poiana Trandafirilor – Dosu Albului (marcaj bandă roșie)
- Cisnădie – Vf. Măgura – Poiana Cărbunări – Valea Sadului (marcaj cruce roșie)
- Valea Tocile – Poiana Mărului – Vf. Măgura (marcaj punct albastru)
Până la finalul lunii iunie sunt programate lucrări de intervenție pe traseele din zona Munților Cindrel, urmând ca la începutul lunii iulie să fie demarate cele din Munții Făgăraș.
Lucrările de reamenajare a traseelor au presupus îndepărtarea / curățarea vegetației invazive sau a copacilor doborâți de vânt – în limite normale, fără a interveni în peisajul natural, refacerea terasamentului, (re)vopsirea semnelor de marcaj (vopsea, lac de protecție și bile reflectorizante), instalarea de stâlpi, borne, panouri și săgeți. Acestea au fost realizate conform Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism din Zona Montană și Colinară a Județului Sibiu, lansat și aprobat anul trecut prin Hotărâre de Consiliu.
Intervenția pe trasee s-a realizat de către o echipă specializată, lucrarea fiind atribuită Asociației În Slujba Muntelui. Verificarea calității intervențiilor a fost realizată de către echipa tehnică a Programului „Anii Drumeției”, astfel încât aceasta să corespundă standardelor formulate în Ghidul de Bune Practici și în caietul de sarcini, pentru ca traseele să fie parcurse în siguranță de turiști și iubitorii de experiențe în natură.
„Unul dintre principalele obiective pe care ni le-am asumat anul acesta, la nivel de program, este refacerea a 409 kilometri de trasee de drumeție pedestră din zona montană a județului Sibiu, cu accent pe Munții Cindrel și Făgăraș. Lucrările de reamenajare a infrastructurii de drumeție au început sistematic, în Munții Cindrel, unde condițiile sunt mai blânde în această perioadă a anului, și vor continua pe parcursul verii în Munții Făgăraș. Toate aceste intervenții sunt menite să faciliteze accesul turiștilor pe traseele din județul Sibiu, dar și să încurajeze petrecerea timpului în aer liber, în condiții de siguranță.” (Adrian Bibu – Administratorul Public al Județului Sibiu)
Iubitorii de natură sunt încurajați să exploreze potecile din județ, atât prin intermediul drumețiilor ghidate, organizate în fiecare final de săptămână prin intermediul Programului „Anii Drumeției”, cât și în grupul de prieteni sau cu familia. Pentru mai multe informații despre trasee, evenimente și experiențe locale, accesați facebook.com/anii.drumetiei.
Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.