11.3 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Încheierea proiectului „Ești prețios!” derulat la Albești și Mediaș

Știri din Județ

Sâmbătă în data de 21 mai la Ferma Terapeutică „Păstorul cel Bun” situat în cartierul Aurel Vlaicu din Sighișoara, a avut loc încheierea festivă a proiectului „Ești prețios!”

Este vorba de un proiect generos, izvorât din grija și profesionalismul oamenilor buni, unui grup de actori, păpușari cu sprijinul psihologilor, psihopedagogilor și asistenților sociali din cadrul celor două instituții partenere.

Proiectul a reunit forțele Asociației S’artR – vient de l’âme din Mediaș, a Centrului de Servicii Sociale  „Casa Luminii” Albești din cadrul Asociației „Viața are Sens!” Sighișoara și al Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj – Centrul de Recuperare Neuromotorii „Pruncul Isus” Mediaș.

În cadrul acestui proiect de terapie prin artă 21 de copii cu nevoi speciale, benefiaciari ai celor două centre partenere, au beneficiat săptămânal de ședințe gratuite de terapie datorită finanțării obținute  prin programul „MOL pentru sănătatea copiilor”, ediția a 13-a, 2021, program organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România.

Proiectul derulat în perioada 1 februarie – 30 iunie 2022, a avut ca obiectiv principal acordare de sprijin prin puppet play, jocuri dramatice și metoda Singing Hospitals copiilor din grupul țintă, pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare, exprimare și relaționare. Echipa de artiști format din Demeter Ferencz, Gál Orsolya și Wenzel-Gazdag Erzsébet a realiza, printr-un proces creativ de 3 luni, câte un specatacol de teatru de păpuși cu fiecare grup în parte, premierele având loc vineri, în data de 13 mai la sediul Asociației Phoenix Speranța în Mediaș, respectiv sâmbătă în data de 14 mai la Ferma Terapeutică „Păstorul cel Bun” situat în cartierul Aurel Vlaicu din Sighișoara, în cadrul evenimentului Maialis Fest organizat de către Asociația „Viața are Sens!”

În cadrul evenimentului de încheiere a avut loc întâlnirea între cele două grupuri de beneficiari, prezentând munca copiilor unui public mai larg, format din aparținăroii beneficiarilor și angajații celor două centre, asigurând platformă pentru schimburi de bune practici şi experienţă între angajații centrelor partenere, respectiv oferind sprijin reciproc părinților copiilor cu afecțiuni similare, oportunitate de a se cunoaște și de a se încuraja reciproc.

Asociația S’artR – vient de l’âme, condusă de Wenzel-Gazdag Erzsébet, în cele 10 ani de la înființarea ei a implementat o serie de proiecte sociale, culturale și de terapie prin arte având un focus accentuat pe activități integrative din punc de vedere social și cultural. „Este un proiect de suflet, pe care l-am început să-l gândim acum de 5-6 ani. Pe parcursul acestor 3 luni, săptămână de săptămână am avut parte de multe momente magice și am întâlnit multe provocări. A fost foarte emoționant și pentru noi.” – a declarat președinta asociației.

Actorul păpușar Demeter Ferencz din Cluj Napoca a formulat sumarul procesului astfel: „Cred că și pentru noi, cei din echipă a fost un proces important și terapeutic. Tot ceeace am dăruit aceștioar copii speciali, ni s-a întors înmulțit.”

Doamna arhitect-păpușar Gál Orsolya, tot din Cluj Napoca, a fost alături de proiectului „Ești prețios!” cu precizitate de încrdere și multe idei creative, datorită cărora fiecare copil inclus în acest proiect a realizat 2 păpuși, cu tehnici diferite, în felul lui aparte fără de a avea frica de a face ceva greșit.

Doamna Adelina Biriș manager de proiect C.R.N. „Pruncul Isus” Mediaș împreună cu doamna psiholog Rehana Andronic au susținut activ grupul de beneficiari din Mediaș.

Grupul din Albești a fost asistat de către doamna psiholog Vasilica Maria Moldovan, având susținerea doamnei psihopedagog Eva Jiga, directorul C.S.S. „Casa Luminii” și întregului colectiv.

Domnulpastor evanhelic-luteran Martin Türk-König, președintele Asociației „Viața are Sens!” a mulțumit echipei de proiect și toți celor implicați, pentru grija și atenția sporită acordată acestor copii cu nevoi speciale, cerând binecuvântarea Domnului ca sămânția acestui proiect să crească în inimile beneficiiarilor și părinților acestora.

András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate, fiind prezent la prezentarea din Sighișoara, a încurajând echipa să nu se oprească la acest singur proiect, pentru că este mare nevioe de inițiative similare și de continuarea procesului deja început.

Fundația Pentru Comunitate a finanțat în cadrul acestei runde al programului „MOL pentru sănătatea copiilor” 17 proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale în beneficiul a 678 de copii care trăiesc cu diferite dizabilități, suferă de boli cronice sau se află în curs de recuperare după afecțiuni grave. Suma totală alocată pentru implementarea acestor proiecte este de 400.000 de lei.

Valoarea totală al proiectului „Ești prețios!” este de 33.782Ron, din care suma de 24.935 Ron finanțată de către Fundația Pentru Comunitate și MOL România.

Valoare cofinanțării de 8.847 Ron a fost asigurată de către Asociația S’artR – vient de l’âme din surse proprii.

#estiPretios #SartR_Community #CentrulPrunculIsus #asociatiaviataaresens #SingingHospitals #aKözösségért #pentruComunitate #MOLRomania #molpentrusanatateacopiilor

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Brădeni: Un nou scandal între PSD și PNL