14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Despre cotele de gen în politică şi partide extremiste

Știri din Județ

Votul de astăzi din Senatul României al unor modificări la Legea Electorală ne arată cât de în urmă suntem ca spirit democratic european faţă de restul Uniunii Europene. Dar şi cum extremismul înfloreşte şi la noi. Senatorii au votat cu largă majoritate, dar nu unanimitate, introducerea cotelor de gen la alaegerile parlamentare.

La iniţiativa liberalilor, susţinuţi prin vot de PSD, USR şi UDMR, Senatul a decis că şi la alegerile parlamentare trebuie să existe o cotă minimă de 33% de persoane de alt gen. Fie femei, sau bărbaţi. Iar principiul punerii în ordine pe listele de candidaţi să fie acelaşi. Astfel se asigură accesul real şi echitabil al femeilor în politica parlamentară. Acum şase ani un proiect similar a fost votat în ce priveşte listele de candidaţi la consiliile locale şi judeţene. În proiectul de faţă, urmează votul în Camera Deputaţilor, care este camera decizională. Probabil că nu vor fi nici acolo probleme.

Din păcate, la 32 de la Revoluţie, accesul femeilor în politică are încă nevoie de sprijin legislativ. Asta pentru că, mai ales în Parlament şi Guvern, femeile sunt foarte puţine. Dacă nu uităm în ograda Germaniei, Franţei, Italiei sau orice altă ţară din UE, femeile sunt intens promovate în politică, pe locuri eligibile. În România, Ungaria, Malta şi Cipru, NU. Cam aici ne situăm.

Judeţul Sibiu stă mult mai bine ca restul judeţelor din ţară la acest capitol. Cel puţin pe plan judeţean, femeile sunt susţinute şi votate de alegători la funcţii politice, fie de primar, preşedinte Consiliu Judeţean, consilier local sau judeţean. Au fost şi femei numite prefect, subprefect sau directori de instituţii publice. La capitolul Parlament, doar liberalii din judeţ au propulsat femei, restul partidelor au mers pe locuri eligibile exclusiv cu bărbaţi. Dar este nevoie de o legislaţie în domeniu, pentru că la noi, încă, bărbaţii din politică, tind să uite de femei şi se auto-promovează doar pe ei.

Susţinerea prin lege a acestor cote de gen este un garant al lipsei derapajelor. Şi România politică este plină de derapaje. Şi aşa ajungem să identificăm tot mai clar extremismul în politică. Senatorii partidului AUR au votat astăzi contra cotelor de gen în politică. De altfel, adesea în Parlament, voturile lor sunt contra valorilor europene, democratice. Sunt masca făţarnică a naţionalismului şi tradiţiei creştine, cei de la AUR de fapt promovează cultul extremismului, al discriminării, inclusiv de gen. Adică Evul Mediu.

Discursul celor de la AUR, cum că nu este nevoie de o astfel de prevedere în lege privind cotele de gen, aduce aminte de discursurile politicienilor din comediile lui Caragiale. Dar combinate cu a altor politicieni din perioada interbelică de tristă amintire, când astfel de discursuri s-au transformat mai apoi în ură şi violenţă.

Introducerea cotelor de gen garantează accesul numeric al femeilor în politică, pe locuri eligibile. Sunt o mulţime de femeie capabile şi apte să voteze legi mult mai bune. Sunt femei dornice să aducă o viziunea nouă în politică. Problema cum sunt promovate anumite femei în politică sau ce femei sunt promovate ţine şi de femeile care doresc să se implice în politică. Şi dacă femeile văd că au şanse de a accede la orice nivel politic, atunci se vor implica mai mult. Că de bărbaţi incapabili, dar aleşi pe funcţii politice, eu sincer m-am cam săturat!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri