6.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Reciclarea deșeurilor

Știri din Județ

Gestionarea eficientă a deșeurilor constă în minimizarea producției de deșeuri, recuperarea, reciclarea, reutilizarea și valorificarea acestora, inclusiv a celor biodegradabile cât și promovarea tehnologiilor moderne în domeniu. Deșeurile sunt privite în mod tradițional ca o sursă de poluare, însă deșeurile bine gestionate pot genera beneficii suplimentare cum ar fi reducerea cererii de resurse naturale, economisirea energiei și a resurselor financiare, potrivit https://www.odimm.md/ro/compartimente-eco/reciclarea-deseurilor.

Transformarea deșeurilor în resurse reutilizabile (materie primă) este principalul obiectiv al economiei circulare și ecologice care presupune în sine procesul de gestionare mai eficientă a materiei prime, inovarea la nivelul design-ului și fabricării produselor cu scopul de a reduce cantitatea ambalajelor, precum și instruirea personalului în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Măsurarea și monitorizarea volumelor și fluxurilor de deșeuri generate permite identificarea volumului produs săptămânal sau lunar pe fiecare tip de deșeuri. Acordarea atenției greutății deșeurilor poate contribui la implementarea unui sistem de selectare mai bun pentru reciclarea, reutilizarea și prevenirea generării deșeurilor inutile și reducerea costurilor de colectare.

Reducerea ambalajelor care sunt livrate constituie un procent mare din totalul deșeurilor acumulate de companie, de aceea este important de a găsi o modalitate de a reduce cantitatea de ambalaj la livrare și asigurarea că toate sunt reciclabile. Cu cât putem reduce mai mult ambalajele de la furnizori, cu atât putem înregistra economii mai mari la separarea, gestionarea și colectarea deșeurilor.

Orice deșeu poate fi reutilizat, reciclat sau transformat în îngrășământ – este doar o chestiune de sortare corectă și de gestionare adecvată a deșeurilor.

1. Ce este reciclarea – beneficii si tipuri de materiale reciclabile

Ce este reciclarea?
Reciclarea este procesul prin care deseurile “cu valoare”, precum ambalajele, spre exemplu, sunt transformate in materie prima secundara pentru fabricarea de noi produse. Beneficiile reciclarii sunt multiple, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi sa inteleaga faptul ca in spatele legilor drastice privind reciclarea stau idei si principii solide, benefice comunitatilor. In plus, reciclarea nu numai ca aduce beneficii mediului, dar are și un efect pozitiv asupra economiei.

Beneficiile reciclarii pentru mediu    

  • Prin reciclare se diminueaza considerabil depunearea deseurilor la gropile de gunoi care nu numai ca polueaza masiv mediu dar creeaza si o imagine dezolanta a oraselor, distrugand sanatatea celor care locuiesc in preajma lor
  • Recicland, poluantii eliberati de obicei in apa si aer prin depunerea deseurilor la gropile de gunoi, se diminueaza considerabil
  • Prin reciclare se reduc emisiile de gaze cu efect de sera din atmosfera. Acest lucru se realizeaza prin inlocuirea materiei prime virgine folosite, cu materie prima secundara, rezultata in urma reciclarii.
  • Prin reciclare economisim pe termen lung cheltuielile comunitatii cu energia, daca ne gandim doar la faptul ca energia economisita prin reciclarea unei singure sticle poate alimenta un bec timp de patru ore.
  • Prin reciclare se conserva resursele naturale ale Pamantului.

Ce materiale pot fi reciclate?

In zilele noastre, cea mai mare parte din produsele diverselor industrii pot fi reciclate:  ambalaje, sticla, metal, electrice si electronice, baterii, anvelope si mase plastice, baterii, ulei uzat si nu numai.

Reciclarea metalelor 

  • Metalele sunt materiale care pot fi reciclate în proporție de 90-95% dacă sunt colectate selectiv.
  • Anumite metale, precum aluminiul, pot fi reciclate la nesfarsit.
  • Prin reciclarea metalelor se reduce cu 70% consumul de energie fata de producerea unui element complet nou.

Reciclarea hartiei si cartonului

  • Se poate recicla aproape orice fel de hartie si carton. Tehnologia de reciclare poate elimina cernelurile, agrafele, capsele, cleiul cu care sunt legate cartile, insa nu si uleiul. De aceea, nu se pot recicla hartiile si cartoanele patate de ulei sau de mancare. In plus, nu pot fi reciclate hartiile cerate, plastifiate sau acoperite cu folie de plastic (coperțile revistelor glossy), șervetelele sau alte produse sanitare de hartie folosite.
  • Cutiile de lapte si de suc se recicleaza separat.
  • O tona de hartie reciclata salveaza de la taiere 17 copaci.
  • Pentru fiecare tona de hartie reciclata se economisesc peste 26 de tone de apa si aproape 1,8 tone de combustibil.
  • Cartonul poate fi reciclat de mai multe ori, dar nu la infinit. De aceea este bine sa evitam ambalajele cat mai mult posibil, fie ele si din hartie.

Reciclarea sticlei

  • Sticla poate fi reciclata prin topire la infinit, fara a-si pierde proprietatile. De asemenea, costurile de reciclare sunt mai mici decat cele de productie a sticlei din materii prime, economisind astfel energie.
  • Din sticla colorata nu se poate produce decat sticla de aceeasi culoare. De aceea, sticla incolora este mai valoroasa, caci poate fi refolosita in mai multe scopuri.
  • Sticla termorezistenta, precum vasele de Jena, nu se recicleaza cu sticla obisnuita, deoarece afecteaza procesul de topire

Apoi, mai este si partea financiara, atat la nivel individual cat si la nivel de companie. Amestecam deseurile, avem gunoi si, implicit costuri care tot cresc odata cu taxa de depozitare la groapa de gunoi, in plus fata de costurile actuale platite firmelor de salubritate.

Colectand selectiv deseurile putem sa spunem ca ele devin, in mare parte, resurse, iar resursele inseamna bani. 

2. ISTORIE DE SUCCES: Colectarea separate a deseurilor

La o fabrică de conserve opțiunea de colectare separată a deșeurilor de sticlă, metal, plastic-peliculă, hârtie se realizează odată cu adoptarea abordării de Eficientizare a Resurselor și Producere mai Pură. Realizarea opțiunii nu a necesitat cheltuieli mari, doar pentru procurarea tomberoanelor. Cel mai mare efort a fost depus de către directorul întreprinderii să convingă angajații privind necesitatea și beneficiile de colectare separată a deșeurilor. Întreprinderea colectează separat circa 7-8 tone/sezon de deșeuri, obținând un beneficiu financiar de aprox. 32000 lei de pe urma comercializării deșeurilor pe piața de reciclare, care este utilizat pentru motivarea angajaților. Iar la moment, muncitorii deja se îndeamnă unul pe altul pentru a colecta separat materiale reciclabile.

3. ECONOMII FINANCIARE prin reutilizarea materiei prime

O întreprindere care usucă fructe și produce gem din prune, obține ca deșeu sâmburii de prune și vișine. Cantitatea medie anuală a sâmburilor obținuți este de circa 36 tone. O pa rte din acești sâmburi erau luați de muncitori, iar pentru cealaltă parte întreprinderea era nevoită să plătească pentru a fi aruncată la depozitul de gunoi. Însă acești sâmburi înglobează o cantitate de energie considerabilă, astfel că întreprinderea și-a propus să-i reutilizeze pentru producerea căldurii necesare pentru uscarea fructelor. Astfel întreprinderea poate economisi jumătate din gazul natural utilizat, ceea ce înseamnă circa 17000 m³/an, iar economiile financiare sunt în jur de 120000 lei/an.

4. Transformarea deşeurilor într-o resursă

Deşeurile sunt privite în mod tradiţional ca o sursă de poluare. Însă deşeurile bine gestionate pot constitui o sursă valoroasă de materiale, în special atunci când materiile prime încep să se epuizeze. Cea mai bună opţiune este aceea de a stopa producţia de deşeuri. Iar când acest lucru nu este posibil, alte opţiuni bune sunt reutilizarea şi reciclarea.

Reducere

Gândeşte-te la impactul asupra mediului al produselor pe care le cumperi, inclusiv al ambalajelor. Foloseşte întotdeauna sacoşe reciclabile la cumpărături, redu deşeurile alimentare şi, dacă poţi, optează pentru recipiente reutilizabile şi evită-le pe cele de unică folosinţă. Ce ar fi să îţi lipeşti pe cutia poştală un autocolant cu textul „fără corespondenţă nesolicitată” şi să te dezabonezi din listele de destinatari poştali de materiale publicitare tipărite, optând pentru buletinele informative, broşurile turistice şi cataloagele online sau primite pe e-mail? Ai putea opta pentru serviciul de facturare electronică pentru facturi şi extrase de cont sau să începi să produci îngrăşăminte naturale acasă din deşeurile din fructe sau legume. Atunci când faci cadouri celor dragi, gândeşte-te să le oferi un serviciu în loc de un bun material, cum ar fi bilete la un concert sau un curs dedicat unui hobby. Iar dacă ai într-adevăr nevoie de un produs pe care îl vei folosi numai o singură dată – cum ar fi o carte sau o unealtă –, ia în calcul posibilitatea de a-l lua cu împrumut decât de a-l achiziţiona. Dacă ai copil, gândeşte-te să investeşti în scutece lavabile. Până la vârsta de doi ani şi jumătate, un copil care utilizează scutece de unică folosinţă consumă în medie 6 500 de scutece, echivalentul a 1,5 tone de deşeuri.

Reutilizare

Reutilizarea obiectelor are multe beneficii. Se reduce cererea de resurse naturale, se economiseşte energie, se reduc deşeurile şi se economisesc bani. Poate că nu ai nevoie de vechile tale haine, cărţi, genţi, piese de mobilier sau telefoane mobile, însă este posibil ca altcineva să aibă. Te-ai gândit să vinzi sau să donezi obiectele de care nu mai ai nevoie prin intermediul magazinelor online sau al magazinelor de schimburi, ori să faci schimb cu prietenii? Poţi contribui la rândul tău cumpărând haine sau alte produse la mâna a doua. Gândeşte-te să cumperi produse reutilizabile în locul produselor de unică folosinţă atunci când dispui de această opţiune – de exemplu, baterii reîncărcabile – şi reutilizează bunurile într-un alt scop, dacă poţi. Recipientele mari din plastic ale alimentelor sunt ideale pentru frigider, borcanele de dulceaţă pentru condimente, iar felicitările vechi pentru etichetarea cadourilor sau pentru colaje.

Reciclare

Reciclarea este cea mai bună opţiune după reutilizare. Prin reciclare, bunurile uzate sunt transformate în produse noi, ceea ce contribuie la economisirea resurselor limitate şi la protecţia habitatelor naturale. De asemenea, prin reciclare se evită poluarea apei şi a aerului, generată de exploatările miniere, de carierele de piatră şi de exploatările forestiere destinate obţinerii de materii prime, şi este necesară mai puţină energie pentru fabricarea de produse noi în comparaţie cu producţia din materii prime. Aceasta reduce, de asemenea, cantitatea de deşeuri care ajung în depozitele de deşeuri sau în instalaţiile de incinerare a deşeurilor, care sunt principalele surse de emisii de metan, un gaz de seră cu un impact de 20 de ori mai mare asupra schimbărilor climatice decât dioxidul de carbon.

5. Vopsele Newlife: de la deșeuri la eco-vopsea în Marea Britanie

Această idee de afaceri din Marea Britanie pentru colectarea vopselelor uzate și transformarea în vopsea utilizabilă a fost concepută de un chimist industrial englez. La moment această companie deține transportatoare de deșeuri cu licență și acorduri cu mai mulți producători de deșeuri chimice, de la care colecteză resturile de vopseaua toxică, le reciclează apoi comercializează sub marca ”Newlife” eco-vopsea . Compania are semnate contracte cu majoritatea comercianților pentru a aproviziona propria marca de eco-vopsea.

6.  Valea de reciclare a textilelor în Franţa

Inițiativa ”Textile Recycling Valley” în Franța de Nord pune prioritar interdisciplina de colaborarea în domeniul reutilizării textilelor, avînd în vedere creșterea dramatică a colecțiilor. Parteneri de bază ai proiectului convoacă periodic discuții relevante și aplică abilități diferite sau cunoaștințe în domeniu, precum inovații textile, servicii de logistică inversă, reutilizarea materialelor și alte aspecte economice. În anul 2019, proiectul deținea cîteva fabrici țintă de sortare a 50% din deșeurile din țesut de pe piață, care reciclau 95% din acestea. Țînînd cont de asta, Franța de Nord evită producerea deșeurilor prin implicarea diverselor companii, care analizează strategic ciclul de viață a produsului chiar de la stadiul de proiectare.

7.  Compania Genan: transformarmă anvelopele în produse noi în Germania

Compania daneza Genan reciclează 80% din toate anvelopele daneze. În 2003, Genan a construit în Germania cea mai mare instalație și fabrică de reciclare din lume. Compania a dezvoltat un produs nou bazat pe pulbere de cauciuc și granule care pot fi utilizate ca suprafață în terenuri atletice sau ca iarbă artificială în în câmpuri de fotbal. Poate fi folosit și în vopsea de podele, reproducerea anvelopelor noi sau chiar ca componentă de reducere a sunetului în asfaltul nou. Reciclarea materialelor prin metoda Genan în comparație cu alte metode de eliminare, economisește 1-2 tone de CO2 pe tona de resturi de anvelope. Fiind una dintre pionierii în a piața nouă, a permis companiei să crească și să devină una dintre cele mai mari fabrici de reciclare a anvelopelor auto folosite în lume, în doar câțiva ani.

ARTICOL SUSȚINUT DE ADI ECO SIBIU

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri