spot_img
9.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Este criză, dar nu la bugetarii din ministere

Știri din Județ

Publicitate

Culmea ipocriziei a fost astăzi în Senatul României. Senatorii PNL şi PSD au votat pe repede înainte amendamentele lor care măresc salariile unor bugetari. A celor din anumite ministere. Iar la restul bugetarilor au acceptat ceva mărunţiş la mărire. Asta în condiţiile creşterii inflaţiei, a crizei financiare şi a declaraţiilor Guvernului că nu sunt bani destui la buget.

Şi totuşi senatorii au decis că sunt bani pentru oamenii Guvernului. Salariile la stat au crescut foarte mult în ultimii ani, de multe ori fiind peste mediul privat. Nu la toate instituţiile. Totuşi când iei 3.500 – 4.000 de lei în mână la stat versus 1.550-2.500 în privat parcă se simte diferenţa. La munci asemănătoare. Dar sectorul privat nu poate susţine adesea salarii mai mari datorită taxelor uriaşe pe salarii. Din acele taxe şi altele Statul Român îşi plăteşte angajaţii.

Reducerile promise de personal din sectorul bugetar nu s-au văzut. S-a spus că se vor face, dar verva volant, scripta manent. Şi nu au mai concediat. Au folosit tehnica veche cu blocarea posturilor prin anumite sectoare. Mai ales unde chiar era nevoie de personal. În schimb la Bucureşti, prin ministere şi agenţii este trai pe vătrai. Acolo este cuţitul şi caşcavalul.

Auzim de 30 de ani despre reducerea cheltuielilor bugetare şi reducerea personalului. Dar de văzut…. nimic. Pardon! Guvernul Boc a fost singurul care a încercat marea reducere şi a zburat rapid.

Din experienţă ştiu că la ministere se schimbă politic miniştrii şi secretarii de stat. Dar mulţi directori şi şefi rămân de la un Guvern la altul. Circulă o vorbă prin ministere că aceştia pun miniştrii şi aceştia iau deciziile de fapt. Este un fel de sectă bine înfiptă în sistem, capabilă să dărâme din interior şi Guvernul, când nu le convine. Am observat cazuri de miniştri de-a lungul anilor care ajunşi acolo au încercat o epurare a paraziţilor de prin ministere. Şi au picat ei, miniştrii. Un sistem machiavelic greu de eradicat.

Să dăm şi un exemplu: Poşta Română. Este o companie naţională de stat, adică un fel de stat în stat plătit de stat. Salariile angajaţilor de la oficii şi de pe teren sunt de mizerie. Din această cauză mulţi au plecat din sistem şi nu vor să revină. Poşta, şi în Sibiu, dar şi în toată ţara, are mari probleme cu livrarea trimiterilor poştale la domiciliu. Pentru că nu mai are oameni. Multe instituţii şi firme au renunţat deja la serviciile lor. Dar salariile directorilor? Ei, acolo s-a putut mereu să fie barosane, ca pentru nişte manageri de corporaţii, chit că firma lor este pe ducă.

Este doar un exemplu despre cum se împart banii la bugetari. Mereu ajung acolo sus, la Bucureşti şi mai puţin jos, la firul ierbii. Iar când se fac tăieri de personal, se taie de jos, nu de la armata de directori.

Poate deputaţii, care sunt for decizional pe acest proiect de lege, vor întoarce votul senatorilor. Deşi slabe şanse. Coaliţia de guvernare a stabilit traiectul. Eu încă mai sper la un nou Boc sau un super-Boc care să taie în carne vie în aparatul bugetar. Nu la profesori, poştaşi şi asistente, ci în ministere şi agenţii la vârf.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor