18.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Program despre mâncatul conştient, dedicat adolescenţilor din judeţul Sibiu

Știri din Județ

Înainte de vacanţa de vară, peste 5.000 de elevi şi 178 de cadre didactice din judeţele Sibiu, Alba şi Braşov, au învăţat, la şcoală, cum să mănânce sănătos.

Adolescenţii au fost premiaţi cu brăţări fitness şi au avut la dispoziţie mentori specializaţi în nutriţie, psihologie şi planificare a timpului. Alături, le-a fost şi actorul Cosmin Natanticu. Cu mult umor, acesta i-a încurajat pe elevi să aplice toate lucrurile noi învăţate de la mentorii implicaţi în proiect.

Asociaţia Sută la Sută Românesc a implementat, în parteneriat cu 25 de licee din judeţele Sibiu, Alba şi Braşov, programul dedicat mâncatului conştient, cu intenţie şi cu atenţie, sub numele „Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment”. Programul educaţional este desfăşurat în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – ANPC şi este susţinut de compania Mondel International, lider pe piaţa globală a gustărilor.

Obiectivul principal al programului „Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment” este îmbunătăţirea modului în care tinerii iau gustările, ajutând la construirea unei relaţii mai sănătoase cu mâncarea.

„Acest program vine ca o completare a acţiunilor pe care ANPC le-a dezvoltat şi implementat în ultima perioadă. Ca mamă, îmi doresc ca cei doi copii să înveţe într-un mod cât mai atractiv şi cât mai corect despre alimentaţia echilibrată şi despre cum pot lua gustări în mod conştient. Pe lângă workshop-ul dedicat citirii corecte a etichetelor produselor, mă voi alătura elevilor de liceu şi voi ţine jurnalul de mâncat conştient”, promite Valentina Veronica Mitran-Piticu, Vicepreşedinte ANPC.

„Am conturat acest program educaţional adresat, cu precădere, claselor a IX-a, a X-a şi a XI-a. Credem că, prin acest program, putem să le arătăm tinerilor cum să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, să mănânce conştient, răspunzând nu doar la întrebarea: ce mănânc, dar şi la întrebările cum şi de ce mănânc şi, de asemenea, să fie atenţi la citirea etichetelor când aleg o gustare”, a declarat Lidia Feher, Project Lead al proiectului.

Conţinutul adresat elevilor este dezvoltat în parteneriat cu Raluca Gaidarji, consilier nutritionist din Sibiu: ” O gustare înseamnă un aliment porţionat, care nu trebuie să depăşească, în medie, 100-150 kcal/porţie. Sunt anumite alimente la care trebuie să fim mai atenţi, deoarece sunt dezechilibrate nutritiv. În cadrul programului, îi învăţăm pe adolescenţi să consume aceste gustări în mod conştient, cu măsură. Ele nu sunt nici nici hrană principal şi nici recompensă, ci doar ceva ce putem savura ocazional, o mică plăcere, dacă vreţi”, explică aceasta.

În cadrul programului, elevii, alături de diriginţii şi directorii celor 25 de licee, au participat la workshop-uri şi la întâlniri online susţinute de nutriţionistul sibian Raluca Gaidarji, care le-a explicat elevilor importanţa gustărilor şi de psihologul sibian Mihai Copăceanu, care le-a vorbit despre emoţiile care stau la baza alegerilor noastre privind gustările.

De asemenea, participanţii la program au învăţat de la Mădălina Preda, consultant în organizare şi planificare, cum să ţină un jurnal personal, prin tehnica „bullet journalling”. Pentru a completa informaţiile cu rol educaţional, reprezentanţii ANPC le-au oferit elevilor informaţii despre etichetele produselor, rolul acestora şi despre cum se pot interpreta principalele informaţii înscrise pe ambalaje. La finalul programului, a avut loc o competiţie cu 125 de premii (câte 5 pentru fiecare liceu participant), în cadrul căreia elevii au fost invitaţi să creeze, individual, câte un tablou vizual, pornind de la mesajele cheie ale campaniei.

Invitat special în cadrul programului, a fost actorul Cosmin Natanticu, care i-a mobilizat pe adolescenţi cu optimism şi cu umorul său deja consacrat. Cosmin Natanticu a decis să îşi pună toate calităţile în sprijinul campaniei „Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment” pentru a atrage atenţia asupra mâncatului conştient şi a necesităţii de informare şi educare a tinerilor.

Programul „Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment” este gândit strict din perspectivă educaţională şi nu are în vedere promovarea vreunui brand sau a unei categorii anume de produse, fiind un program educativ despre obiceiul de a lua gustări. Anul trecut, proiectul a fost implementat şi în cinci licee din capitală.

Despre Asociaţia Sută la Sută Românesc

Asociaţia Sută la Sută Românesc sprijină valorile şi cultura românească şi recunoaşte rolul tinerilor în societate. Asociaţia Sută la Sută Românesc are convingerea că este important ca tinerii să fie expuşi în mod consecvent la conţinut educaţional de înaltă calitate, conturat cu grijă şi respect faţă de tânăra generaţie, considerând în acelaşi timp că această convingere creează responsabilitate şi angajament. În acest context, îşi propune să dezvolte şi să creeze proiecte impactante şi relevante pentru tânăra generaţie.

Pentru mai multe despre program şi despre întreaga echipă de implementare accesaţi:

– https://mindfulsnacking.ro/gueststar/
– https://www.instagram.com/gusta_cu_atentie/
– https://www.facebook.com/gustacuatentie

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc