7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Sibiul îmbracă ia la cea de-a IX-a ediție a Zilei Universale a Iei

Știri din Județ

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, găzduiește înperioada 24-26 iunie, evenimentul Ziua Universală a Iei, ediția a IX-a. Anul acesta, programul va fi desfășurat pe sectorul textil din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde vor fi deschise porțile la 8 case tradiționale. Aici vor fi prezenți 36 de meșteri și creatori populari, care vor expune/ comercializa produsele lor (piese de port popular – românesc, săsesc, maghiar, jucării, podoabe, ceramică ș.a.). De asmenea, în același cadru, vor fi organizate 12 ateliere interactive, susținute de meșteri populari, restauratori, muzeografi, care vor consta în brodat motive de pe ie & panglici săsești, semne cusute pe colere, țesut, confecționat podoabe&mărgele, împâslit lâna, țesut cu păr de capră, pictat pe sticlă motive tradiționale de pe ie, împletit găitane. Totodată, va fi prezentat un ghidaj despre povestea lânii de la firul de lână la țesătură: prelucrarea materiei prime, instrumentar, tehnici, decor.  

,,Însoțiți de Rusalce, de Sânzienele care se pregătesc să anunțe solstițiul și Sf. Ioan de Vară, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului intră, din nou, în lumea magică a IEI. Anul acesta am ales să celebrăm evenimentul în poienile și curțile gospodăriilor din sectorul TEXTILE al Muzeului ASTRA din Dumbrava Sibiului. Ulițele satului de altădată se animă cu meșteri și povestea meșteșugului lor, devin loc de întâlnire al comunității dedicate iei și inspirate de aceasta. Poienile cu iarbă proaspăt cosită se transformă în cea mai frumoasă scenă în aer liber, gazde perfecte pentru obiceiuri de demult și tehnologii contemporane deopotrivă. Timp de trei zile, invităm publicul să fie cercetaș și cercetător de tradiții și obiceiuri. La Ziua Iei vizitatorii degustăe povești,stand la șezători și plăcinte cu dichis de vară. Aici merită să aflați povestea firului îmbrățișat în țesătură chiar de la cei care trăiesc, cercetează și duc mai departe tradiția: meșteri populari, muzeografi și restauratori. În curțile gospodăriilor vor avea loc ateliere demonstrative și interactive, începând cu povestea lânii și diverse ateliere de țesut, până la ateliere de imprimare flori pe textil sau vopsit cu culori naturale, confecționat podoabe, brodat motive de pe ie, împâslit, metaloplastie, pictat pe sticlă sau prelucrare piele. Pe ulițe se va-ntinde târgul de ii și obiecte tradiționale, design contemporan, flori și cosițe împletite. Facem un pas și spre contemporanitate prin prezența unui photobooth special și.. câte și mai câte!”, a declarat Simona Tolciu, muzeograf Muzeul ASTRA.  

Printre evenimentele din programul de anul acesta se numără reconstituirea obiceiurilor de Sânziene, Drăgaică și Căluș (vineri, 24 iunie), decernarea titlului Tezaur Uman Viu doamnei Maria Ciucă din Poiana Sibiului, plimbarea în IE cu Biciclete Cochete (sâmbătă, 25 iunie) și Hora de Sânziene (duminică, 26 iunie). Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, și a fost inițiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine. Partenerieveniment: Biciclete Cochete

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri