9 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

EDITORIAL: Guvernul 50 de bani

Știri din Județ

Astăzi Guvernul României şi-a dat arama pe faţă. A decis să compenseze preţul combustibilului la pompă cu 50 de bani pe litru. De la 1 iulie, timp de 3 luni. Dar, doar 25 de bani plăteşte Guvernul, restul de 25 de bani ia băgat pe gât firmelor din domeniu. Decizia aşteptată de cetăţeni era cu totul alta. Este evident pentru orice om normal că după 1 iulie, preţul va scădea cu 50 de bani pe bonul fiscal, dar preţul final va continua să crească.

Şi uite aşa Guvernul PNL-PSD condus de generalul Ciucă a ajuns de râsul curcilor. Guvernul de 50 de bani, cum îl voi numi de astăzi, a luat o decizie, doar să fie luată. A vrut să împace şi populismul şi Uniunea Europeană şi magnaţii petrolului şi…. Dar a reuşit un mare fâs! În loc să reducă TVA pe combustibil, a decis să dea bani prin compensare. De unde dă banii? Tot de la noi! Pentru că bugetul de stat este format din banii românilor.

Ştiu că accizele nu se pot reduce. Este o regulă UE că nu poţi scădea acciza sub 0,36 Euro pe litru. La noi este 0,37. Dar ungurii o au acum la 0,34! Cum au putut? Au calculat-o în forinţi şi datorită cursului valutar a scăzut. Ei au decis şi plafonarea preţului la pompe.

În economia de piaţă reală statul nu ar trebui să intervină. Dacă preţul ajunge la 15 lei pe litru la combustibil, asta este. Dar economia de piaţă place statului, doar când are el de câştigat de pe urma ei. Altfel, intervine statul şi reglează economia după bunul plac.

Cei 50 de bani oferiţi la litru drept compensare nu încălzesc pe nimeni. Pentru că preţurile nu vor staţiona, ci vor creşte. Astăzi motorina era 9,20 lei. La 1 iulie are şanse să ajungă la 9,50 lei. Apoi o compensează. Dar în 10 iulie cât credeţi că va fi litrul de motorină? Sau în 1 august? Cu ce mă încălzeşte compensarea de 50 de bani, dacă la 1 septembrie motorina este 11 lei pe litru? Plătesc „doar” 10,50 lei. Dar să nu uităm că anul trecut plăteam 5,60 lei pe litru pe vremea aceasta!

Ştim că războiul Rusiei în Ucraina şi embargoul impus Rusiei a dus la o creştere a preţului petrolului. Totuşi nejustificată. Pentru că Rusia nu este singurul producător şi celelalte ţări producătoare au crescut producţia. Deci explozia preţului nu are justificare, doar dacă specula marilor corporaţii nu este adevăratul motiv.

Românii protestează la pompe. Degeaba. Guvernul se laudă cu 50 de bani la litru compensare pe trei luni. Degeaba. Soluţiile trebuie căutate în alte părţi de stat. Dar nu se doreşte. Iar preţul tot mai mare al carburantului se vede în toate produsele şi serviciile. După cele 3 luni de compensare cu 50 de bani, statul rămâne şi fără bani şi preţul tot va creşte şi intrăm în iarnă. Atunci să ne ţinem bine!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Brădeni: Un nou scandal între PSD și PNL