6.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

UE: Moldova şi Ucraina devin oficial candidate la aderare

Știri din Județ

Liderii Uniunii Europene au convenit în această seară să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat. „Acord. #EUCO tocmai a decis statutul de candidat UE pentru Ucraina și Moldova. Un moment istoric”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.

„Astăzi se marchează un pas crucial pe drumul dumneavoastră către UE”, a adăugat el, felicitând președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, precum și poporul Ucrainei și Republicii Moldova.

Europarlamentarul sibian, Nicu Ştefănuţă, membru al grupului parlamentar RENEW Europe, a apreciat momentul istoric:

„Victorie! Consiliul European a votat! Ucraina și Republica Moldova au primit statut de țări candidate pentru a intra în UE! Un drum lung și o victorie binemeritată, după ce ambele popoare au luptat pentru același lucru. Pentru libertate.

Să ne amintim de Ucraina.

În 21 noiembrie 2013, când Ianukovici suspenda semnarea Acordului de Asociere cu UE, blocând practic drumul european al Ucrainei, vecinii noştri au ieșit în stradă și au început o revoluție pentru libertate. Atunci, steagurile UE împânzeau centrul Kievului, stelele galbene reprezentând libertatea.

După nopți violente pe #maidan unde a curs mult sânge, Ianukovici a părăsit țara.

Pe 24 februarie, Putin invada Ucraina. De 4 luni, Ucraina luptă împotriva Rusiei și reușește să reziste. De 4 luni, Ucraina luptă și pentru noi.

Pentru ei este o victorie în afara câmpului de luptă, însă una crucială pentru viitor.

Să ne amintim de Moldova.

Pentru frații noștri de peste Prut, lupta pentru libertate a fost altfel, dar tot una grea.

Maia Sandu a reușit să-l învingă pe Igor Dodon și toată gruparea lui de oligarhi, iar acum ea reușește să schimbe Republica Moldova într-un mod care ne face și pe noi să ne uităm și să luăm notițe.

Astăzi, s-au scris pagini din istorie la Bruxelles! Lupta pentru libertate a ucrainenilor și rezistența moldovenilor au fost parțial răsplătite astăzi.

Mai este până când Moldova și Ucraina se vor putea bucura de membership deplin al UE. Dar statutul candidat le aduce niște beneficii și, cel mai important, le va trasa un drum clar cu obiective concrete.”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri